УКРАЇНСЬКИЙ ТИЖДЕНЬ — ВИБУХ КОЛЬОРІВ ТА ЗВУКІВ!Це не просто ініціатива — це серцебиття України, що б’ється в ритмі Cormack Consultancy Group, Twinning Ukraine , Фонду Президента, Український інститут національної пам’яті, Представництва в Криму, Глобальної коаліції та Кримської платформи за підтримки МОН і МЗС!ХДМА + Університет Плімуту = культурний бум! У проєкті Hello Projeсt (керівник Ірина ШВЕЦОВА) ми влаштували «LIVING TRADITIONS OF UKRAINE» – і нас сприйняли як відкриття!Що ми показали? Писанки – що несуть весну в кожному візерунку! Вишивка – нитка за ниткою код нашої душі! Петриківка – веселка на папері, що танцює квітами й птахами!«Щедрик» Леонтовича – мелодія, що змусила світ затамувати подих! Борщ, вареники, деруни – смак, який гріє серце!Київ – вічне місто, що дихає історією!Це викликало позитивні враження не тільки у студентів університету Плімут, а і викладачів, які були здивовані поліфонічністю нашої культури:- I also love blue too, but I also really like how different they all are and how they symbolise the region of Ukraine that they are from so well. It is an amazing tradition. D.- I feel that the beauty of the song comes through in both versions – music transcends language and brings us together. Т. – I was having a look as I couldn’t see anything similar, and I don’t think that we do. I think that is what must make Petrykivka so special because it is so unique. К. – Varenyky would probably be my favourite- I love the variety of fillings it can have! The cherries filling sounds so unique. I haven’t tried any of these dishes, but this week I will try to recreate some of them and send photos through our group chat. I would like to try all of them, but I’m very curious about Deruny. I think what makes it special is how connected the dishes are to home, comfort, family and culture. The dishes also look more than just tasty, but also really artistic (beautiful colour of variety and fillings)! Thank you for your wonderful questions and for sharing such great presentations on food! B.
