Херсонська державна морська академія святкує День фізичної культури і спорту

   7–9 вересня 2018 рокув м. Херсоні за ініціативи обласної державної адміністрації у форматі відкритих тренувань і спортивних змагань відбувся фестиваль спорту. У заході, присвяченому Дню фізичної культури та спорту, взяли участь курсанти і співробітники Херсонської державної морської академії та Морського коледжу ХДМА.

    Справжня спортивна битва розгорілася на площі перед кінотеатром «Україна». За виступами учасників із цікавістю спостерігали херсонці. А курсанти, звичайно, вболівали за своїх. Шквалом оплесків підтримали вони завідувача відділення загальноосвітньої підготовки Морського коледжу ХДМА Пучкова Олександра Леонідовича. Його виступ справді вразив усіх. За 10 хвилин однією рукою із довільною зміною рук Олександр Леонідович 167 разів підняв гирю вагою 24 кг і посів ІІІ призове місце.

   Із нагоди Дня фізичної культури і спорту голову спортивного клубу ХДМА Богданову Аліну Олегівну та керівника фізичного виховання Морського коледжу ХДМА Крамінського Андрія Івановича було нагороджено почесними грамотами управління з питань фізичної культури і спорту Херсонської обласної державної адміністрації за особистий внесок у розвиток фізичної культури та спорту на Херсонщині.

   Дякуємо курсантам і співробітникам Херсонської державної морської академії та Морського коледжу ХДМА за уміння «запалити» себе та інших на спортивні звершення!

Курсанти Херсонської державної морської академії взяли участь у відкритті фестивалю «Мельпомена Таврії»

17 травня 2018 року у м. Херсоні стартував ювілейний ХХ Міжнародний театральний фестиваль «Мельпомена Таврії», який щорічно дарує херсонцям свято, об’єднуючи традиції вуличних карнавалів із класичними виставами на підмостках.

   За словами директора Херсонського обласного академічного музично-драматичного театру імені М. Куліша Олександра Андрійовича Книги, «Мельпомена Таврії» – не лише територія для творчості, а й великий форум представників мистецьких сил і платформа для співпраці з міжнародними театральними колективами.

  Традиційну карнавальну ходу з нагоди відкриття заходу очолив духовий оркестр Херсонської державної морської академії та група курсантів із прапорами країн-учасниць і символами фестивалю. Урочисті маршеві мелодії допомогли створити атмосферу свята та подарувати глядачам і учасникам дійства неповторний настрій.

  Курсанти Херсонської державної морської академії вже не вперше беруть участь у відкритті фестивалю «Мельпомена Таврії» – величного свята краси і творчості, що збагачує культурне життя нашого регіону й духовний світ кожного шанувальника театрального мистецтва.

Курсанти Херсонської державної морської академії – учасники фестивалю «Молода Україна»

  У Палаці молоді і студентів м. Херсона 28 березня 2018 року відбувся ІІ відбірковий тур VIIIобласного фестивалю студентської творчості «Молода Україна».

  Самобутні аматорські колективи та сольні виконавці з усієї Херсонщини порадували глядачів своїми виступами в жанрах хореографічного й вокального мистецтва, поетичної та театральної творчості.

  Херсонську державну морську академію представляли вокально-інструментальний ансамбль «Екіпаж» із солістами у складі Ірини Нестерової (126 гр.), Акіма Курилова (221 гр.) і Андрія Заболотного (114 гр.); музичний виконавець Костянтин Железняк (123 гр.), а також хореографічний гурт «ХДМА Production».

  Курсанти Морського коледжу ХДМА Тетяна Данилова та Дмитро Ковбаса виступили з вокальними номерами, а Дмитро Чихунін виконав соло на саксофоні.

  У залі панувала атмосфера творчого натхнення, нестримної енергії, музики й свята. Глядачі насолоджувалися неймовірними виступами, а учасники конкурсу, запалюючи на небосхилі свої зірочки, дарували всім оточуючим радість, усмішки і гарний настрій.

  Адміністрація та Студентська рада Херсонської державної морської академії висловлюють щиру подяку нашим талановитим курсантам і художнім керівникам Тендітній Анастасії Володимирівні, Гробовій Ірині Олександрівні, Юрченку Андрію Сергійовичу та культорганізатору МК ХДМА Даниловій Олені Миколаївні.

  Фінал конкурсу й Гала-концерт відбудуться у квітні 2018 року в Палаці молоді і студентів Херсонської обласної Ради.

  Бажаємо курсантам перемоги та нових творчих звершень!

На зустріч із курсантами ХДМА вихованці Олешківського дитячого будинку-інтернату щороку чекають із нетерпінням

  19 грудня 2017 року курсанти Херсонської державної морської академії та Морського коледжу ХДМА відвідали вихованців Олешківського дитячого будинку-інтернату для дітей з обмеженими можливостями. Всі діти цього закладу мають складні форми інвалідності, понад 50% із них – сироти та діти, позбавлені батьківського піклування. Та все ж – це не заважає їм щиро зустрічати гостей, впевнено спілкуватися з дорослими, займатися творчістю і просто радіти святам.

  Вихованці дитячого будинку-інтернату підготували зворушливу концертну програму, присвячену дню Святого Миколая. Незважаючи на те, що діти були в інвалідних візках, вони подарували гостям новорічний танок і зачарували всіх щирим і безпосереднім читанням віршів.

  Після завершення святкового концерту курсанти подарували дітям солодощі, фрукти та засоби особистої гігієни, які були придбані на кошти організованої студентською радою академії благодійної акції «Nosmokingday». Та найголовніше – діти отримали море позитивних емоцій, гарний настрій та відчуття справжнього передноворічного дива, яке залишилося з ними аж до наступної зустрічі.

У Професійно-морському ліцеї ХДМА пройшов Тиждень гуманітарних, соціально-економічних дисциплін і фізичного виховання

  Із 27 листопада по 01 грудня 2017 року  в Професійно-морському ліцеї ХДМА пройшовТиждень гуманітарних, соціально-економічних дисциплін та фізичного виховання. У підготовці заходу активну участь взяли викладачі фізичного виховання Стемпковський В. І. та Лихожон М. А.

  Розпочався тематичний тиждень презентацією навчальних предметів «Основи правових знань», «Основи галузевої економіки і підприємництва», «Англійська мова» та «Фізичне виховання».

  Суворий, але захопливий світ професійного спорту відкрився перед учнями на позакласних заходах «Чемпіони нашого міста» й «Відомі спортсмени України». Незабутнє враження на вихованців справила і зустріч з майстром спорту, багаторазовим чемпіоном світу та Європи з гирьового спорту Черепановим Валерієм Івановичем.

  Інтелектуальний захід «Правовий Олімп» з дисципліни «Основи правових знань» пройшов у формі конкурсу між командами юнаків і дівчат. Більш глибокі знання з правознавства продемонстрували дівчата.

  Формуванню комунікативних навичок і творчого мислення сприяло виконання проекту з англійської мови «Моє рідне місто – Херсон», а також екскурсія до Херсонського морського порту, де була проведена ділова гра з використанням професійної термінологічної лексики.

  Найбільш активними учасниками тематичного тижня стали: Всеволод Мазаєв, Станіслав Іваненко (КП–2.2 гр.); Альона Кошкарьова, Любов Костюченко (ОА–2.1 гр.); Ярослав Лебєдєв (ММ–1.2 гр.); Олена Хільман, Юлія Бившева, Світлана Прутяну, Яна Веремеєнко, Вікторія Свиридко (ОББ–1.1 гр.); Андрій Савченко, Дмитро Жук, Олександр Лащевський, Юрій Попов та Роман Фесянов (МЕ–1.1 гр.).

День відкритих дверей у Херсонській державній морській академії

  День відкритих дверей у Херсонській державній морській академії щороку збирає все більше й більше юнаків і дівчат, які прагнуть здобути якісну вищу освіту та стати справжніми фахівцями морської справи.

  09 грудня 2017 року було проведено День відкритих дверей, на який завітало понад 100 учнів 9-х і 11-х класів з Миколаївської, Одеської, Дніпропетровської, Запорізької, Донецької, Рівненської, Херсонської областей таАР Крим.

  Абітурієнти і їх батьки мали змогу познайомитися й поспілкуватися з керівництвом академії та її структурних підрозділів.

  Проректор з навчально-виховної роботи ХДМА Пішко В. О. ознайомила гостей з основними напрямами діяльності академії та перспективами на майбутнє.

  Про умови вступу та специфіку навчально-виховної роботи в морському закладі розповіла заступник відповідального секретаря приймальної комісії, завідувач навчально-методичного відділу ХДМА Черненко В. В.

   На питання відвідувачів також відповілидекан факультету судноводіння ХДМА Чернявський В. В., декан факультету суднової енергетики ХДМА Білоусов Є. В., перший заступник начальника Морського коледжу ХДМА Карплюк І. В., відповідальний секретар приймальної комісії Морського коледжу ХДМА, завідувач судноводійного відділення Левківський Р. М. та відповідальний секретар приймальної комісії Професійно-морського ліцею ХДМА, заступник директора з навчально-виховної роботи Трішин О. І.

  Після усіх запитань і відповідей для гостей провели цікаву екскурсію – продемонстрували найсучасніший навчально-тренажерний комплекс «ХДМА – судно віртуальної реальності», який відповідає світовим вимогам і забезпечує якісну практичну підготовку морських фахівців.

  У захваті були і батьки, і абітурієнти.

  Запрошуємо усіх бажаючих на навчання до найкращого й найпрестижнішого освітнього закладу України – Херсонської державної морської академії!

  Наступний День відкритих дверей відбудеться 17 лютого 2018 року!

У Морському коледжі ХДМА пройшов Тиждень англійської мови

Із 27 листопада по 01 грудня 2017 року на судноводійному відділенні Морського коледжу Херсонської державної морської академії пройшов Тиждень англійської мови, у програмі якого було проведено чимало навчально-виховних позакласних заходів.

29 листопада 2017 року серед курсантів І курсу було проведено інтелектуальну гру-квест «Treasure Hunting». Команди К111, К112, К113, К114, К115 і К116 груп виконували різнотипні завдання англійською мовою. Метою заходу було сприяння розвитку творчих здібностей курсантів та підвищення їх інтересу до вивчення англійської мови. Організаторами цього конкурсу стали викладачі англійської мови Морського коледжу ХДМА Лазарєва Галина Валеріївна, Нямцу Анна Олександрівна та Сухенко Катерина Юріївна.

  Найкращими у конкурсі стали такі команди: І місце – К111 гр., ІІ місце – К112 гр., ІІІ місце – К115 гр.

  Під керівництвом викладача англійської мови Морського коледжу ХДМА Петрушенко Олени Вікторівни курсанти І курсу проявили креативність і творчий підхід у фотоконкурсі стінгазет «I am a first year cadet». І місце у ньому посіли курсанти К111-ї групи.

  Серед курсантів ІІ курсу було проведено конкурс стінгазет «Maritime pollution», який організувала викладач англійської мови Морського коледжу ХДМА Кравченко Дар’я Олексіївна.

  За результатами проведеного конкурсу було визначено переможців: І місце посіла команда К123 гр., ІІ місце – К122 гр., на ІІІ місці – К121 гр.

  Курсанти ІІІ курсу судноводійного відділення взяли участь у англомовному брейн-ринзі «Safety First».

  Організатори конкурсу – викладачі англійської мови судноводійного відділення Морського коледжу ХДМА Костюченко Оксана Вікторівна, Плоска Ольга Миколаївна та Путря Яна Анатоліївна – мали на меті підготувати курсантів до співбесіди з представниками компанії «Marlow Navigation», що відбудеться у лютому 2018 року. Для учасників брейн-рингу лунали пісні англійською мовою у виконанні курсантів К136-ї групи Олександра Решетника та Станіслава Конюхова.

  Незалежним «суддею» брейн-рингу виступив Мельник Олександр Ігорович – викладач фахових дисциплін судноводійного відділення Морського коледжу ХДМА. За результатами проведеного брейн-рингу були визначені переможці: І місце посіла команда «STORM TEAM» К136 гр., ІІ місце – команда «TATARWAR» К132 гр., на ІІІ місці – команда «SEA WOLFS» К135 гр.

  Усі переможці та учасники Тижня англійської мови були нагороджені призами, а вболівальники отримали незабутні враження.

Від курсанта до адмірала

  29 листопада 2017 року в бібліотеці Морського коледжу ХДМА був проведений усний журнал «Від курсанта до адмірала», присвячений 105-й річниці від дня народження Щедріна Григорія Івановича, героїчного підводника часів Другої світової війни, почесного громадянина м. Херсона, почесного курсанта Херсонської державної морської академії. Організатори заходу: завідувач бібліотеки Прокопчук Ганна Іванівна, провідний бібліограф Мосейченко Ірина Всеволодівна, викладач-методист Марченко Лариса Вікторівна, керівник групи Богун Володимир Юрійович і курсанти К111 групи підготували біографічну, мемуарну, поетичну, музичну сторінки та виставку книг з автографами Щедріна Г. І.

   На зустріч з курсантами завітали: історикознавець, науковий співробітник музею морської освіти України ХДМА, депутат обласної ради Шумей Олександр Іванович, голова ради ветеранів ХДМА Страмнов Анатолій Васильович.

  Ведучі заходу курсанти Антон Передерій, Віталій Біжан та Єгор Ніколаєв (К111 гр.) ознайомили присутніх з біографією і героїчним шляхом командира підводного човна С-56 Щедріна Г. І..

  Шумей Олександр Іванович розповів курсантам про свої дослідження історії Морського коледжу та долі Щедріна Г. І. Інформація про особливості навчання, традиції та побут курсантів 30-х років ХХ століття була настільки цікавою, що курсанти немовби здійснили подорож у минуле нашого навчального закладу.

  Синько Валентин Андрійович поділився своїми спогадами про зустрічі зі Щедріним Г. І., відзначивши, що доблесний адмірал любив бувати в Херсоні, із задоволенням розмовляв із курсантами під час відвідувань своєї альма-матер, був людиною надзвичайно скромним у спілкуванні.

  Розповіді гостей доповнила відеопрезентація, присвячена життєвому шляху героя-земляка, і світлини експонатів музею ХДМА, пов’язані з його долею. Курсанти К111 групи Максим Нікулін, Максим Кузнецов, Євген Бєляєв, Богдан Кулініч та Михайло Голуб продекламували вірші про море, мужність і героїзм підводників.

  Хвилюючим було звернення юнаків до гостей, в якому вони запевнили, що сьогоднішні вихованці Херсонської державної морської академії збережуть багаторічні традиції та примножать славу нашого міста і країни, бо, як говорив Григорій Іванович: «Моряків усіх поколінь у світі об’єднує любов до моря, сміливість, гордість за свою країну та готовність до подвигу».

1 грудня – Всесвітній день боротьби зі СНІДом

  Всесвітній день боротьби зі СНІДом (World AIDS Day) щорічно відзначається по всьому світу 1 грудня. Цей День став одним із найбільш важливих міжнародних днів, пов’язаних із питанням охорони здоров’я та однією з ключових можливостей – підвищення інформованості. У той же час – це і привід ще раз звернути увагу суспільства на цю проблему.

  У Херсонській державній морській академії з метою формування здоров’язберігаючої компетенції та підвищення поінформованості курсантів із питань ВІЛ/СНІД 1 грудня 2017 року  проведено інформаційно-просвітницький захід «Молодь за майбутнє без СНІДу». З курсантами спілкувалися практичний психолог ХДМА Соцька Марія Володимирівна та соціальний педагог Мірзе Світлана Валеріївна.

  Червона стрічка, яка є символом боротьби зі СНІДом, стала частиною дрес-коду учасників заходу. Курсанти отримали інформаційні буклети українською та англійською мовами та взяли участь в обговоренні питань, пов’язаних із цією «чумою» людства. У них було розкрито найважливіші питання профілактики захворювання. Інформаційний матеріал  надала Профспілка робітників морського транспорту України (ПРМТУ).

  У ході зустрічі курсанти дізналися про причини інфікування, перебіг хвороби та важливість своєчасного тестування. Значну увагу було приділено профілактиці СНІДу й попередженню ризику інфікування моряків.

  Учасники заходу з інтересом переглянули відеоролики, які допомогли їм отримати відповіді на деякі «незручні» запитання, що стосуються профілактики інфекції, а також попередження стигматизації та дискримінації людей, які мають цю хворобу. Найважливіший висновок, який зробили курсанти, – ВІЛ через дружбу не передається, і не треба позбавляти себе можливості спілкування з цікавими людьми через їх позитивний ВІЛ-статус.

  Крім того, на інформаційних стендах усіх корпусів Медичним Центром ХДМА було розміщено профілактичні бюлетені щодо захворювання на СНІД.

У Морському коледжі ХДМА пройшов Тиждень англійської мови

Із 20 по 24 листопада 2017 року  на електромеханічному відділенні Морського коледжу Херсонської державної морської академії пройшов Тиждень англійської мови, у програмі якого було чимало пізнавальних заходів.

  До тематичного тижня курсанти-першокурсники підготували презентації на тему «Holidays in our life» («Свята у нашому житті»); курсанти другого курсу взяли участь у конкурсі стіннівок на тему «The most famous ships» («Найвідоміші судна»); третьокурсники написали есе на тему: «Advantages and disadvantages of an Electrical Engineer’s job» («Переваги та недоліки роботи електромеханіка»).

21 листопада 2017 року голова предметної комісії Головіна Світлана Вікторівна провела квест «My future profession» («Моя майбутня професія»), у якому взяли участь курсанти третього курсу. І місце посіла команда у складі Микити Годімчука, Андрія Павлюка, Дмитра Кравцова, Олега Єгорушкіна та Дениса Воробйовського.

22 та 23 листопада 2017 року в НК № 4 викладачі Нікітін Олександр Олександрович, Соловйова Надія Олегівна, Гукова Анна Миколаївна, Трішина Жанна Ігорівна провели інтелектуальну гру «Jeopardy game» («Небезпечна гра»), перемогу в якій здобули курсанти К321 та К322 груп та конкурс «The best of the best» («Кращий серед найкращих»), де перемогу виборола збірна команда ІІ курсу на чолі з капітаном – курсантом Артуром Бабічем.

У конкурсі презентацій найкращими стали першокурсники:

І місце– Олександр Старіков, Іван Осташкін і Миколай Шарко (К311 гр.);

ІІ місце– Денис Стрелець, Ілля Сураєв (К311 гр.), Роман Бидюк та Олексій Набийвоз (К313 гр.);

ІІІ місце– Олександр Кравець, Артем Каменєв і Роман Ковтун (К312 гр.).

  Талановиті художники з К322 гр. Сергій Краснянський і Артем Лінер підготували дуже яскраві та змістовні стіннівки. В конкурсі есе перемогли Артур Валецький (К332 гр.), Микита Годімчук (К331 гр.) та Ярослав Васинович (К331 гр.).

 Переможці творчих конкурсів і найактивніші учасники були нагороджені грамотами та призами.

  Тиждень англійської мови завершився, але її вивчення для моряка – справа всього життя, тож робота курсантів над удосконаленням мовленнєвих знань і навичок триває. 

Курсант ХДМА Ігор Дяченко – фіналіст обласного етапу конкурсу «Кращий студент 2017 року»

30 листопада 2017 року за ініціативи Всеукраїнської громадської молодіжної організації «Студентська республіка» відбувся обласний етап щорічної всеукраїнської конкурсної програми «Кращий студент року» серед вищих навчальних закладів. Учасників конкурсу та вболівальників привітав заступник голови Херсонської обласної державної адміністрації Балонь Андрій Богданович. У своєму виступі він зазначив: «У Херсонській області навчається близько 32 тисяч студентів, найкращі з яких зібралися на цьому конкурсі. Переконаний, що майбутні науковці, інженери, вчителі та інші фахівці здатні змінити цей світ на краще, адже майбутнє – це молодь».

  На свято завітали начальник управління освіти, науки та молоді Херсонської ОДА Криницький Євген Анатолійович, начальник управління молоді та спорту Херсонської міської ради Заболотний Олексій Владиславович, представники громадських організацій та обласних органів студентського самоврядування, підприємці, педагоги.

  Херсонську державну морську академію на конкурсі представив курсант 122 групи факультету судноводіння, голова студентського клубу ХДМА Ігор Дяченко. Гідно пройшовши п’ять етапів конкурсної програми, він отримав диплом фіналіста.

  Концертну програму прикрасив виступ курсантки 126 групи ХДМА Ірини Нестерової, яка зачарувала учасників заходу своїм співом.

  Подяки від управління освіти, науки та молоді Херсонської обласної державної адміністрації за активну життєву позицію, сумлінне ставлення до громадських обов’язків, значний внесок у розвиток студентського самоврядування Херсонської області та з нагоди Дня студента отримали курсанти: в.о. голови студентської ради ХДМА (121 гр.) Олександр Сердюк та голова студентської ради Морського коледжу ХДМА (К131 гр.) Євген Кудзелько.

Гідна людина – гідна держава

  21 листопада українці відзначають одне з нових, але знакових свят у новітній історії України – День Гідності та Свободи.

  Метою проведення свята стало надання молоді об’єктивної інформації про доленосні події в Україні початку XXI століття, а також віддання належної шани патріотизму й мужності громадян, які стали на захист демократичних цінностей, прав і свобод людини, національних інтересів нашої держави та її європейського вибору.

  Із нагоди Дня Гідності та Свободи в бібліотеці Морського коледжу ХДМАпройшов захід, присвячений подіям 2004, 2013–2014 років, де було розглянуто важливу для сьогодення тему «Гідність людини. Гідність держави». Про історію та ініціаторів заснування цього свята розповів курсант Шаміль Михайлов (К121 гр.). Також, було переглянуто мотивуючий відеоролик «Це всесвітній день гідності» і звернення міністра МОН України Гриневич Лілії Михайлівни – «Ми повинні розмовляти з дітьми та молоддю про гідність». Разом із завідувачем бібліотеки Прокопчук Ганною Іванівною та заступником завідувача відділення загальноосвітньої підготовки з навчально-виховної роботи Чагайдою Оксаною Олександрівною курсанти  К121, К122 груп створили цікаве та патріотичне свято.

  У щирій атмосфері єднання пройшла дискусія «Що таке гідність?». Курсанти висловлювали свою думку щодо значення цього поняття і розповідали свої особисті та родинні історії. Яскравим літературним прикладом гідності може слугувати доля письменника Редьярда Кіплінга, про що цікаво розповів курсант Дмитро Ковбаса.

  Інтелект і розсудливість наших вихованців дуже вражає й дає надію дивитись у майбутнє з оптимізмом та виборювати для себе та наступних поколінь те життя, якого варта наша Батьківщина. 

У Херсонській державній морській академії в рамках Тижня студентського самоврядування відбувся конкурс фото- і відеопроектів «А вам слабо?»

23 листопада 2017 року в рамках Тижня студентського самоврядування було підведено підсумки конкурсу фото- та відеопроектів «А вам слабо?» На почесне журі у складі в.о. голови студентської ради ХДМА Сердюка Олександра, голови студентської ради Морського коледжу ХДМА Кудзелька Євгена, художнього керівника студентського клубу ХДМА Тендітну Анастасію Володимирівну, провідного фахівця центру інформації та зв’язків із громадськістю Троцан Галину Миколаївну приємне враження справило розмаїття талантів курсантів і студентів Херсонської державної морської академії.

  Переможцями конкурсу стали: курсант 121 групи факультету судноводіння ХДМА Корнієнко Олексій, курсант 126 групи факультету судноводіння ХДМА Проскуряков Дмитро.

  Юнаки були нагороджені грамотами Херсонської державної морської академії та пам’ятними подарунками від Профспілки ХДМА.

  Бажаємо переможцям натхнення, успіхів у навчанні та творчих досягнень!

Огляд-конкурс гуртожитків Морського коледжу ХДМА та Херсонської державної морської академії

????????????????????????????????????

22 листопада 2017 року в рамках Тижня самоврядування відбулися конкурси «Кращий кубрик Екіпажу ХДМА», «Краща рота Екіпажу» та «Краща кімната гуртожитку ХДМА». Змагання найохайніших вихованців академії завжди привертає посилену увагу, адже перемога в ньому означає загальне визнання наявності у людини таких чеснот,  як дисциплінованість, повага до оточуючих і самоповага.

Справедливе журі у складі начальника МСЧ Пархоменко Ольги Сергіївни, заступника начальника ОСВ Приходи Юрія Степановича, курсантів Володимира Компанійця (122 гр.), Родіона Гецова (К121 гр.), Андрія Приходька (222 гр.), Віктора Чикади (125 гр.), Микити Дмитрієва (124 гр.) й Олега Титаренка (124 гр.) оглянуло кімнати та проаналізувало поточні оцінки за санітарний стан. Результати наступні:

І місце– кубрик № 40 (ІІ поверх) та кімната № 56 гуртожитку;

ІІ місце– кубрик № 7 (ІVповерх) та кімната № 67 гуртожитку;

ІІІ місце– кубрик № 33 (Vповерх) та кімната № 59 гуртожитку.

Переможець у номінації «Краща рота Екіпажу» – ІІ рота.

Вперше під час огляду-конкурсу кращих кімнат був реалізований проект «Ревізор рекомендує». У ролі ревізора виступив виконуючий обов’язки проректора ХДМА з навчально-виховної роботи, в.о. голови студентського клубу ХДМА Ігор Дяченко (122 гр.). Відеоролик, створений авторами проекту, прикрасив концерт «Академія має талант».

Курсанти Морського коледжу ХДМА взяли участь у написанні Всеукраїнського радіодиктанту національної єдності

  9 листопада наша держава святкує День української писемності та мови. Це свято відзначається щорічно на честь відомого літописця Нестора – послідовника творців слов’янської писемності Кирила й Мефодія. Дослідники вважають, що саме з творів преподобного Нестора Літописця і починається розвиток писемної української мови.

  Починаючи з 2000 року з нагоди свята проводиться радіотрансляція Всеукраїнського диктанту національної єдності. Участь у його написанні взяли тисячі українців з усіх куточків світу: школярі та студенти, політики та військові, домогосподарки та пенсіонери.

  До цієї події за ініціативи заступника начальника ВЗП Чагайди Оксани Олександрівни й викладача української мови Самофалової Олени Григорівни долучилися і курсанти Морського коледжу Херсонської державної морської академії.

  Юнаки отримали можливість не лише перевірити свій рівень знань з орфографії та пунктуації, а й продемонстрували щире бажання вивчати й досконало знати українську мову.

«Я люблю Україну! Я люблю українську мову!»

  День української писемності та мови – державне свято, яке щороку відзначається в Україні 9 листопада за ініціативи громадських організацій для консолідації українського суспільства. Те, як людина говорить, створює образ її душі, виявляє рівень інтелекту і вихованості. Кожен народ, який дбає про сьогодення й майбутнє, знає, що знищення чи зречення рідної мови, приводить до виродження та занепаду нації. Тому люди завжди берегли мову, з якої черпали сили для свого духовного здоров’я і наснаги.

  9 листопада 2017 року в бібліотеці Морського коледжу ХДМА була проведена святкова програма «Я люблю Україну! Я люблю українську мову!». Цікаве дійство, спрямоване на удосконалення мовної культури вихованців закладу,організовано та проведено викладачем-спеціалістом І категорії Аллою Василівною Ботвинюк разом із курсантами І–ІІ курсів Морського коледжу Херсонської державної морської академії.

  Символічно, що команди, які взяли участь у святковій програмі, обрали для собе сектори кольорів державного прапора України (синій: курсанти К121, К123 групОлександрПролазов, ДанилоГавлішин, ДмитроКовбаса, ОлександрПерепелиця, ІванГончар, МикитаСіроштан; жовтий: курсанти К111, К112 груп СергійМель, ЄвгенБеляєв, ЄгорНіколаєв, ДанілБондаренко, ІлляСопільнякі ПавлоСтепанець).

  Сім конкурсів програми були напруженими, але веселими й захопливими. У результаті перемогу здобули найкращі – гравці синього сектору.

  Окрасою свята стали пісні та вірші у виконанні обдарованих курсантів Морського коледжу ХДМА Семена Лапонова (К111 гр.), Дениса Касиловича і Віктора Тертичного (К225 гр.).

  День української писемності та мови відзначає кожна культурна людина, яка усвідомлює, що мова є безцінним надбанням людства.

На базі ХДМА проведено змагання з морського багатоборства серед учнів міста

  Відповідно до плану роботи з організації профорієнтації в Херсонській державній морській академії на 2017–2018 навчальний рік і згідно з Угодою про співпрацю між ХДМА та Херсонським дитячо-юнацьким клубом моряків і річковиків з флотилією 24–26 жовтня 2017 року  на базі ХДМА проведено міські змагання з морського багатоборства серед учнів загальноосвітніх навчальних закладів Херсона.

  У відбіркових турах  спортивних змагань узяли участь 35 команд (175 учнів).

  За звання найсильнішої команди школярі змагалися у 5-ти конкурсах: «Візитівка команди», «Емблема команди», «Одягання рятувального жилета», «В’язання морських вузлів», «Стрибки у довжину з місця», «Перетягування канату».

  До фіналу змагань вийшло 11 команд (ЗНЗ № 46, 26, 57, 17, 56, 44, 30, 37, 50, 53, гімназія №3).

  Щиро вітаємо майбутніх моряків, бажаємо їм подальших перемог і звершень!

Представники студентського активу взяли участь в обговоренні законопроекту про внесення змін до Закону України «Про вищу освіту»

  Останнім часом найголовнішою темою для освітян є зміни, які готує Уряд України у сфері освіти. Студенти всієї країни стурбовані питаннями, порушеними цим законопроектом. Різноманітні студентські організації об’єднуються для того, щоб внести пропозиції, які стосуються безпосередньо їх. Курсанти Херсонської державної морської академії теж долучилися до цього важливого соціального проекту.

  14 жовтня 2017 року курсант ІІ курсу факультету судноводіння, в.о. голови студентської ради ХДМА Олександр Сердюк узяв участь в обговоренні Закону України «Про вищу освіту», яке відбулося у м. Києві під егідою Української асоціації студентів. А вже 20 жовтня 2017 року член профбюро ХДМА, курсант 124-ї групи Микита Дмитрієв узяв участь в обговоренні нового законопроекту, який відбувся за ініціативи ГО «Молодіжна антикорупційна агенція». Обидві зустрічі пройшли за підтримки Міністерства освіти і науки України. Важливо, що під час обговорень були присутні представники органів влади: перший заступник Міністра освіти і науки України Ковтунець Володимир Віталійович, директор департаменту вищої освіти Міністерства освіти і науки України Шаров Олег Ігорович.

  Зміни до Закону України «Про вищу освіту», які обговорювалися в ході зустрічі, стосувалися державного фінансування та системи управління ВНЗ. Велика увага також була приділена питанню підвищення ролі студентського самоврядування, орієнтації на внутрішні проблеми кожного вишу для оперативного реагування на проблеми.

  Усі пропозиції представників студентського самоврядування всіх навчальних закладів нашої країни подано на розгляд Міністерства освіти і науки України.

До вирішення конфліктів у колективі готові!

  У Херсонській державній морській академії велика увага приділяється не тільки професійним компетентностям курсантів, але й загальним – необхідним для повсякденного життя. Одна з них – конфліктологічна, вкрай необхідна майбутнім морським фахівцям, як у побуті, так і на роботі, адже офіцер має вміти ефективно вирішувати конфлікти в екіпажі, бути обізнаним із сучасними технологіями конфліктології.

  Саме із цією метою 16–17 жовтня 2017 року  в Херсонській державній морській академії відбувся тренінг «Медіація – посередництво у конфліктах. Базові навички медіатора» для лідерів студентського самоврядування Херсонської державної морської академії та Морського коледжу ХДМА. Захід підготовлено і проведено спеціалістами психологічної служби відділу виховної роботи ХДМА практичним психологом Соцькою Марією Володимирівною та соціальним педагогом Мірзе Світланою Валеріївною.

  У ході тренінгу курсанти мали змогу отримати багато цікавої і корисної інформації щодо конфліктних ситуацій та причин їх виникнення, механізмів формування упереджень і ескалації конфліктів. Вони оволоділи навичками ефективної комунікації та активного слухання, ознайомились із досвідом роботи досвідчених медіаторів при перегляді навчальних фільмів.

  Наприкінці другого дня всі учасники спробували себе в ролі медіатора у конкретній конфліктній ситуації та отримали оцінку своєї роботи від товаришів і запрошених гостей – професійних медіаторів.

  Тренінг закінчився урочистим врученням сертифікатів, які підтверджують успішне проходження навчального курсу і право застосовувати освоєні практики при вирішенні конфліктів у колективі.

  Поділитися своїм досвідом з іншими курсантами, застосувати набуті навички учасники тренінгу зможуть у центрі «Порозуміння», який організовано в ХДМА. До цього центру можуть звертатися всі курсанти, які хочуть отримати допомогу у вирішенні конфліктів методом медіації.

Курсанти ХДМА взяли участь у висадці сакур

О, скільки згадаєш,

поки дивишся

на розквітлу сакуру!

Мацуо Басьо

  2017 – рік Японії в Україні. В усіх областях були висаджені сакури як символ дружби між двома країнами, і Херсонщина не стала винятком. Ще навесні біля Херсонської міської клінічної лікарні ім. Є. Є. Карабелеша, що на проспекті Ушакова, було висаджено 10 сакур, подарованих місту з нагоди святкування 25-ї річниці встановлення дипломатичних відносин між Японією та Україною.

  26 жовтня 2017 року Херсон отримав незвичайний подарунок – вулицю прикрашатимуть ще 10 декоративних японських вишень – сакур. Курсанти Херсонської державної морської академії Максим Кім (125 гр.), Олексій Корнієнко (121 гр.), Микита Білий (121 гр.), Кирило Малєєв (124 гр.), Юрій Скриль (124 гр.), Ілля Свербіус (122 гр.), Микита Стеблецький (122 гр.), Ілля Чернов (123 гр.), Владислав Піскун (123 гр.), Микола Костюк (123 гр.) взяли активну участь у висадці саджанців екзотичних дерев.

  Сакура здавна вважається символом добробуту, успіху й миру. А мир – це те, що може об’єднати не лише українців, а й усі народи на планеті.

  Та й крім того, радісно усвідомлювати, що рідне місто стане ще красивішим. А мине кілька років, і повертаючись до рідної домівки з рейсу, наші юнаки обов’язково згадають маленьку, посаджену своїми руками, сакуру.

Курсанти Херсонської державної морської академії посіли І місце у змаганнях із легкоатлетичного кросу

25 жовтня 2017 рокув парковій зоні Херсонського державного університету відбулися змагання з легкоатлетичного кросу за Програмою обласних студентських спортивних ігор 2017–2018 навчального року.

  Команда Херсонської державної морської академії у складі Олександра Луцка (115 гр.), Олега Озовського (116 гр.), Микити Бриля (123 гр.), Руслана Ібрагімова (124 гр.), Олександра Суслова (211гр.), Романа Шепеля (212 гр.), Олександра Поліщука(222 гр.) та Владислава Бондаренка (311 гр.) посіла І загальнокомандне місце.

  Підготували команду доцент кафедри фізичного виховання Гузар Віктор Миколайович і старший викладач Свирида Валерій Степанович.

  Вітаємо переможців змагань та бажаємо їм нових перемог і звершень!

Літературно-історична мандрівка «Від козацької звитяги до мужності захисників Вітчизни»

  Виховний захід із такою назвою був проведений 11 жовтня 2017 року  в бібліотеці Морського коледжу ХДМА викладачем української мови та літератури відділення загальноосвітньої підготовки Світланою Володимирівною Малою спільно з працівниками бібліотеки та курсантами К224 групи.

  Ведучі заходу Андрій Никифорчук, Андрій Нортенко, Богдан Рибалко та Микита Лляний (К224 гр.) розповіли товаришам про свято Покрови, День українського козацтва і День захисника України; згадали героїв, які у кривавих битвах захищали свою Батьківщину.

  Історія української держави багата на вияви ратної слави, адже прагнення свободи та любов до рідної землі надихали на подвиги багатьох наших співвітчизників. Присутні дізналися багато цікавого прославний період козаччини, ознайомилися зі звичаями та традиціями українських козаків.

  В історії України не було ще жодного покоління, на яке б не кинула своєї зловісної тіні війна. І сьогодні ллється по нашій землі кров, українські воїни являють зразки мужності, віддають своє життя за мир і спокій.

  Завідувач бібліотеки МК ХДМА Ганна Іванівна Прокопчук звернулася до курсантів, майбутніх захисників Вітчизни, з привітанням і висловила сподівання на те, що в Україні запанує мир. Вона побажала хлопцям стати гідними нащадками козаків, які, за словами відомого історика Дмитра Яворницького, «під покровом Богородиці не боялися ні ворожого вогню, ні грізної стихії, ні морської бурі».

  Виховний захід прикрасили поетичні твори у виконанні курсантів К224 групи та пісні «Їхали козаки» і «Воїни світла», які співали Віктор Тертичний і Денис Касілович (К225 гр.). Світлана Володимирівна провела вікторину «Що ти знаєш про козаків?», активну участь у якій узяли всі учасники заходу.

  Організатори зустрічі створили атмосферу щирості, дружби та взаємоповаги, а кожен учасник отримав поштовх до роздумів про зв’язок своєї долі з долею держави.

Книжковий Гольфстрім

  У бібліотеці Морського коледжу Херсонської державної морської академії 4–5 жовтня 2017 року  відбулася книжкова виставка «Морські атласи, карти, лоції та довідники: від ретро до найсучасніших», яку підготували провідний бібліограф Ірина Всеволодівна Мосейчук і бібліотекар Ніна Андріївна Галузинська.

  Відвідувачі отримали можливість дізнатися про історію виникнення карт, ознайомитися з літературою, присвяченою морським шляхам і картографічному забезпеченню мореплавства, побачити таблиці морських відстаней і лоції.

  Завідувач бібліотеки Ганна Іванівна Прокопчук продемонструвала курсантам електронну версію посібника ECDIS(Електронна картографічна навігаційно-інформаційна система) та ознайомила їх зі статтею в газеті «Морська правда», автор якої шкодує про те, що у найближчому майбутньому кадети взагалі не знатимуть, що таке паперова карта.

  До уваги курсантів судномеханічного відділення було представлено викладку енциклопедичних видань, фахових довідників і словників.

  Захід був підготовлений працівниками бібліотеки спільно з головою циклової комісії судноводійних дисциплін Діною Олександрівною Дудовою

Курсанти Морського коледжу ХДМА перемогли у змаганнях із настільного тенісу

  Усім відомо, що заняття спортом зміцнюють здоров’я, виховують моральні якості, посилюють жагу до самовдосконалення, а наполегливість і цілеспрямованість на шляху оволодіння спортивною майстерністю дають людині можливість відчути  щастя перемоги.

  4 жовтня 2017 року в спортивній залі Новокаховського коледжу Таврійського державного агротехнічного університету відбулися фінальні змагання з настільного тенісу серед команд юнаків вищих навчальних закладів І–ІІ рівнів акредитації за програмою обласних студентських спортивних ігор 2017–2018 навчального року. Команда курсантів Морського коледжу ХДМА у складі Едуарда Морозова (К232 гр.) та Дмитра Баранова (К332 гр.) виборола I загальнокомандне місце і була нагороджена грамотою Херсонського обласного відділення Комітету з фізичного виховання та спорту Міністерства освіти і науки України.

  Збірну команду готував до змагань викладач фізичного виховання Морського коледжу ХДМА Боков Олег Ігорович.

  Вітаємо спортсменів та їх наставника з перемогою і бажаємо нових визначних звершень у спорті!

Курсанти ХДМА взяли участь у змаганнях із настільного тенісу

  03 жовтня 2017 року в спортивній залі Херсонського національного технічного університету відбулися змагання з настільного тенісу за Програмою обласних студентських спортивних ігор 2017–2018 навчального року.

  Команда Херсонської державної морської академії у складі Івана Гусінцева (151м гр.), Олега Вальо (123сп гр.), Даніїла Мартишевського (221 гр.), Максима Чайковського (311 гр.) гідно представили навчальний заклад та посіли ІІ командне місце.

  В особистому заліку курсанти Іван Гусінцев та Олег Вальо теж здобули ІІ місце.

  Підготувала команду голова спортивного клубу ХДМА Богданова Аліна Олегівна.

  Вітаємо переможців і призерів змагань та бажаємо нових перемог і звершень! 

У бібліотеці Морського коледжу ХДМА проведено тревел-конкурс «Морська одіссея»

  У Морському коледжі пройшли заходи, присвячені Всесвітньому тижню моря, який за рішенням Міжнародної морської організації (ІМО) відзначають наприкінці вересня. У 2017 році темою тижня став зв’язок людей, кораблів і портів.

  Бібліотека Морського коледжу ХДМА з цієї нагоди представила увазі курсантів і працівників закладу книжкову виставку «Навколо світу по морях і океанах», «рicture-card» виставку «Історія корабля» і тематичний куточок «Професія – моряк».

   27 вересня 2017 року викладач Олена Григорівна Самофалова, завідувач бібліотеки Ганна Іванівна Прокопчук, працівники бібліотеки Ірина Всеволодівна Мосейченко та Ніна Андріївна Галузинська провели виховний захід «Морська одіссея».

  У тревел-конкурсі взяли участь дві команди курсантів Морського коледжу – «Фортуна» на чолі з Кирилом Власенком (К113 гр.) та «Чорна перлина» з капітаном Михайлом Височенком (К215 гр.).

  Ведучий заходу Андрій Суховий (К411-СК) запросив у подорож Морського царя, роль якого талановито виконав Максим Бойко (К225 гр.). Володар морів підготував командам цікаві завдання і випробування: «Підводна одіссея», «Підготовка судна до морської подорожі», «Підняти якір!» тощо. Юнаки наповнювали баки водою, готували борщ для екіпажу судна, швидко та вправно виконували інші завдання.

  Курсанти Руслан Смалько (К113 гр.), Олександр Виродов (К215 гр.), Олександр Марухін (К113 гр.), Максим Тарасов (К215 гр.), Ярослав Пугач (К113 гр.), Ярослав Кудряшов, Денис Барильник-Кураков (К113 гр.), Іван Федоренко (К215 гр.) та інші учасники заходу продемонстрували спритність, кмітливість, почуття гумору та уміння працювати в команді.

  Капітан – це найголовніша людина на судні, від його знань, умінь і правильних рішень залежить життя екіпажу, безпека судна і вантажу. Капітани команд Кирило та Михайло проявили блискучу ерудицію в конкурсі «Морська абетка». За завданням Морського царя вони вчасно і правильно підняли сигнальні прапорці, користуючись книгою «Міжнародний звід сигналів». Перемогу в конкурсній програмі здобула команда «Чорна перлина» (К215 гр.).

  Під час тревел-конкурсу курсант групи К225 Віктор Тертичний виконував під гітару пісні, які зустрічали оплесками вдячні слухачі.

  Святкові заходи до Всесвітнього дня моря завершилися. Але для справжнього моряка все життя – це захоплююча та пізнавальна подорож, і кожен день – день моря, тому що серце моряка назавжди віддано морській стихії.

Для курсантів ХДМА проведена кураторська година «Попередження торгівлі людьми»

  На сьогодні проблема боротьби з торгівлею людьми  стала надзвичайно актуальною для України. Як і більшість країн Центрально-Східної Європи, ми вже маємо досить тривалий сумний досвід втрати значної кількості своїх громадян, вивезених за кордон, де вони стають жертвами різноманітних методів та форм експлуатації. Зустрічаються такі злочини і на території нашої аграрної області, де є випадки експлуатації громадян у сільському господарстві.

  Досить актуальна ця тема у вищому навчальному закладі, оскільки саме молоді люди, не маючи життєвого досвіду і прагнучи заробити великі гроші, найчастіше стають жертвами таких злочинів. Саме тому у Херсонській державній морській академії відбулася єдина кураторська година «Попередження торгівлі людьми». Захід проведено 27 вересня 2017 року в актовій залі НК №1, на якому були присутні курсанти ІІ курсу факультетів судноводіння та суднової енергетики.

  Керівник відокремленого підрозділу протидії торгівлі людьми Громадська організація Херсонський обласний центр «Успішна жінка», регіональний партнер Міжнародної організації з міграції Литвиненко Анжела Вікторівна розповіла присутнім про основні ризики, з якими стикаються молоді люди при працевлаштуванні за кордоном, про те, як їм запобігти і куди звернутися по допомогу у разі небезпеки. Її доповідь було яскраво проілюстровано прикладами з реального життя молоді.

  Провідний фахівець відділу організації практики, дипломування та працевлаштування ХДМА Піндосова Тамара Сергіївна розповіла курсантам про особливості оформлення їх на плавальну практику при працевлаштуванні, звернула увагу присутніх на ті документи, які захищають їх від можливих ризиків під час перебування за кордоном.

  Наприкінці зустрічі кожен учасник отримав буклет, в якому надана інформація щодо запобігання торгівлі людьми, вказані контактні телефони організацій, які надають допомогу з цього питання.

Олімпійський тиждень у Херсонській державній морській академії

Із 19 по 26 вересня 2017 року в Херсонській державній морській академії пройшов Олімпійський тиждень, у рамках якого відбулася зустріч курсантів факультету суднової енергетики з майстром спорту України з тайського боксу, чемпіоном Європи та світу Владиславом Микитасем. У ході цієї зустрічі в спортивному залі проходила фотовиставка «Олімпійські ігри», «Олімпійські чемпіони України».

  Наприкінці тижня відбулися командні змагання з настільного тенісу між навчальними закладами м. Херсона, які готують морських фахівців. За перше місце змагалися 5 команд: команда Херсонської державної морської академії, команда Херсонської філії Національного університету кораблебудування ім. Макарова, 2 команди Морського коледжу ХДМА та команда Професійно-морського ліцею ХДМА.

  Усі учасники показали високий рівень підготовки та волю до перемоги. Переможцем змагань стала команда Морського коледжу ХДМА у складі курсантів Едуарда Морозова (К232 гр.) і Дмитра Баранова (К332 гр.), ІІ місце посіла друга команда МК ХДМА у складі курсантів Тараса Петрука (К313 гр.) і Нікіти Менисенка (К123 гр.), ІІІ місце посіла команда Херсонської державної морської академії у складі курсантів Івана Гусінцева (151М гр.) і Максима Чайковського (311 гр.).

  Вітаємо переможців та призерів змагань із настільного тенісу. Бажаємо нових перемог і звершень!

Курсанти Херсонської державної морської академії взяли участь в інтерактивній лекції

  Дисципліна є запорукою успішного навчання у Херсонській державній морській академії. Неабияке значення має вона і у всіх інших сферах людського життя. Саме свідомій дисципліні була присвячена інтерактивна лекція в Екіпажі ХДМА, яка відбулася 20 вересня 2017  року. У ній взяли участь курсанти першого курсу, з якими спілкувалися практичний психолог академії Соцька Марія Володимирівна та співробітниця Херсонського обласного центру «Успішна жінка» Геращенко Іраїда Ігорівна.

  Епіграфом зустрічі став влучний вислів Джона Максвела «Дисципліна – це рішення робити те, чого дуже не хочеться робити, щоб досягти того, чого дуже хочеться досягти».

  Курсанти дізналися про особливості навчально-виховного процесу в академії, отримали детальні рекомендації щодо організації власної навчальної діяльності.

  Учасники зустрічі самі визначили, що дисципліна у поведінці означає наступне: охайний зовнішній вигляд, чітка мова, дотримання регламенту життя академії та контроль власної поведінки у громадських місцях; дисципліна у навчальній діяльності (відвідування лекцій, своєчасна здача самостійних завдань, оформлення конспектів, виявлення інтересу до навчання). Особливу увагу в ході зустрічі було приділено дисципліні у взаємостосунках, яка передбачає дотримання правил корпоративної етики, а також чесність і відповідальність не тільки з викладачами, однокурсниками, а й з близькими та коханими людьми.

  Саме про взаємовідносини з коханими говорила Іраїда Геращенко. Вона розповіла курсантам про особливості цих стосунків, планування майбутньої сім’ї, відповідальність за власне репродуктивне здоров’я та здоров’я своїх близьких. Наприкінці зустрічі курсанти отримали літературу з актуальних питань збереження здоров’я. 

Тренування з цивільного захисту в Херсонській державній морській академії

   Згідно з планом підготовки з цивільного захисту на 2017 рік  26 вересня  в Херсонській державній морській академії було проведено об’єктове тренування, яке передбачало відпрацювання порядку дій учасників навчально-виховного процесу при загрозі виникнення техногенної надзвичайної ситуації (НС).

  Планувалося перевірити дієвість існуючого плану реагування на НС у ХДМА та з’ясувати, наскільки правильно будуть діяти співробітники й курсанти у такому випадку, і на цій основі висунути необхідні пропозиції.

  Згідно із задумом організаторів тренування, у навчальному корпусі № 3 виникла аварійна ситуація у газовій котельні та спрацювала сигналізація про загазованість.

   Після оповіщення керівного складу про загрозу виникнення надзвичайної ситуації в НК №3, про це проінформували ДСНС, аварійну службу «Херсонгазу» та службу екстреної медичної допомоги (умовно). Керівник тренування поставив завдання організувати евакуацію учасників навчально-виховного процесу, які знаходяться в корпусі № 3. Відповідні завдання отримали командири ланок оповіщення та зв’язку, охорони громадського порядку та санітарної ланки.

  Тренування було проведено належним чином завдяки професійним, оперативним і злагодженим діям усіх його учасників, особливо командира санітарної ланки Михайлик Л. В.

  Мета тренування була повністю досягнута, а його організацію та проведення, за спільним рішенням керівництва тренування і представників НМЦ ЦЗ та БЖД Херсонської області, оцінено на «відмінно». 

Підручник – основний засіб самостійної роботи курсанта

  Курсанти Морського коледжу ХДМА активно включились в учбовий процес у новому 2017–2018 навчальному році, про що свідчить відвідуваність бібліотеки. Підручник є важливою складовою компетентнісного підходу до навчання. Він виконує такі основні функції як: інформаційно-пізнавальну, дослідницьку, практичну, самоосвітню, які спрямовані насамперед на формування та розвиток основних предметних, загальнопредметних і фахових компетентностей курсантів/студентів.

  Розуміючи, що книга є джерелом знань, курсанти з перших днів навчання звертаються до бібліотеки. Хтось із мудрих про книгу сказав: «Кораблі думок на хвилях історії». На наш погляд символічно, що Олександрійський маяк – одне із семи чудес світу – в інтер’єрі представляв не що інше як сховище рукописних згортків. Був він, таким чином, двоєдиним джерелом світла – фізичного, тобто дороговказуючого для кораблів, і духовного, що прокладає людині шлях до усвідомлення свого існування, пізнання законів природи, суспільства.

  Із 06 по 14 вересня 2017 року  було проведено екскурсію до бібліотеки Морського коледжу ХДМА для першокурсників. Для курсантів і студентів відділення загальноосвітньої підготовки організували бібліотечні уроки, на яких велику увагу приділили збереженню книжкового фонду, матеріальній відповідальності за взяті у тимчасове користування книги. Увагу курсантів звернули на можливість завантажувати електронні версії підручників, які зібрані на сайті «Українська електронна бібліотека».

  По закінченню уроку першокурсники вчасно за графіком отримали підручники для вивчення дисциплін І семестру.

  Уже другий рік поспіль лідерами по відвідуваності бібліотеки у першій половині вересня стали курсанти судномеханічного відділення Морського коледжу ХДМА.

  Бажаємо курсантам натхнення і успіхів у навчанні.

  Нагадуємо, що освіта – шлях до професії, а самоосвіта – шлях до успіху!

Міжнародний день студентського спорту в Херсонській державній морській академії

  Щороку 20 вересня за рішенням Генеральної асамблеї ЮНЕСКО відзначається День студентського спорту. Херсонська державна морська академія не залишилася осторонь і взяла участь у заході.

  Розпочався День студентського спорту флешмобом, учасниками якого стали курсанти ІІ курсу факультету суднової енергетики ХДМА.

  Спортивний клуб ХДМА спільно з кафедрою фізичного виховання академії провели зустріч і майстер–клас із майстрами спорту України з настільного тенісу Юлією Синициною та Юлією Федоровою. Під час цих заходів курсанти мали можливість випробувати свої сили у поєдинках із майстрами спорту.

  Цього ж дня відбулися змагання з настільного тенісу в залік комплексної спартакіади Херсонської державної морської академії.

  За результатами змагань І місце посів курсант 151-ї м групи, кандидат у майстри спорту Іван Гусінцев, ІІ місце – курсант 221-ї групи Даніїл Мартишевський, ІІІ місце – курсант 222-ї групи В’ячеслав Козловець.

  Суддею змагань виступила голова спортивного клубу ХДМА, майстер спорту України з настільного тенісу Богданова А. О.

  Вітаємо переможців і призерів змагань та бажаємо їм нових перемог!

Курсант академії взяв участь у Міжнародній молодіжній конференції

  Із 07–08 вересня 2017 року  на базі Одеської державної академії будівництва та архітектури відбулася Міжнародна молодіжна конференція з розвитку лідерських якостей.

  Від Херсонської державної морської академії у роботі конференції взяв участь курсант 111сп групи факультету судноводіння Сергій Котляров.

  Метою зазначеного заходу був обмін досвідом між соціально активною молоддю різних регіонів України та іноземними студентами, а також набуття лідерських навичок, необхідних для організації роботи студентського самоврядування.

  Сергій Котляров у ході конференції взяв участь у тренінгах із ораторського мистецтва, отримав навички роботи в команді та розробки соціальних проектів, моделюванні ситуацій з досвіду студентського самоврядування.

Вітаємо випускників Морського коледжу ХДМА з врученням дипломів молодшого спеціаліста

04 липня 2017 року в Херсонській державній морській академії відбулося урочисте вручення дипломів молодшого спеціаліста студентам судноводійного, судномеханічного та електромеханічного відділень заочної форми навчання.

  Привітати випускників з такою визначною подією прийшли викладачі, батьки та друзі.

  Відкрив урочисті збори начальник МК ХДМА Гусєв Віктор Миколайович. Він побажав випускникам вдалого морського старту і швидкого кар’єрного зростання. Порадив у будь-якій життєвій ситуації керуватися мудрими настановами викладачів навчального закладу.

 Наказ про вручення дипломів молодшого спеціаліста Морського коледжу ХДМА зачитала перший заступник начальника МК ХДМА Карплюк Ірина Володимирівна. Вона побажала випускникам впевнено йти до своєї мети, постійно вдосконалюючи свої професійні навички.

 Зі словами щирої подяки за якісну теоретичну й практичну підготовку до викладацького складу звернувся студент судномеханічного відділення МК ХДМА Денис Бібік.

  Цього дня диплом молодшого спеціаліста отримали 338 випускників: 171 – судноводійного відділення, 118 – судномеханічного відділення і 49 – електромеханічного відділення.

  Бажаємо всім випускникам попутного морського вітру та професійного зростання!

У Морському коледжі ХДМА вручено дипломи молодшого спеціаліста

30 червня 2017 року в Херсонській державній морській академії відбулося урочисте вручення дипломів молодшого спеціаліста курсантам судноводійного, судномеханічного та електромеханічного відділеннь.

  На церемонії були присутні представники адміністрації Херсонської державної морської академії, викладачі та батьки курсантів.

  Цього дня диплом молодшого спеціаліста отримали 406 випускників: 187 – судноводійного відділення, 134 – судномеханічного відділення і 85 – електромеханічного відділення.

  Відкрив урочисті збори начальник МК ХДМА Гусєв Віктор Миколайович. Він побажав усім випускникам ніколи не зупинятися на досягнутому, продовжувати здобувати вищу освіту навчання в академії та гідно працевлаштуватися.

  Наказ про вручення дипломів молодшого спеціаліста Морського коледжу ХДМА зачитала перший заступник начальника МК ХДМА Карплюк Ірина Володимирівна. Наприкінці виступу вона побажала дипломованим морським спеціалістам успішного кар’єрного зростання і професіоналізму.

  Із вітальним словом до випускників звернулися мами Кравченко Ольга Пилипівна, Елізарова Тетяна Северинівна, Золотенкова Юлія Петрівна. Вони побажали юнакам творчого натхнення, щастя, здоров’я, наполегливості та успіхів у всіх добрих починаннях, здійснення мрій і життєвих планів, та найголовніше – ніколи не забувати та гордо нести звання випускника Морського коледжу Херсонської державної морської академії .

  Курсанти-випускники МК ХДМА Єгор Курсанов (К146 гр.), Олександр Кириченко (К241 гр.) й Андрій Штельмах (К341 гр.) щиро подякували викладацькому складунавчального закладу за якісну теоретичну та практичну підготовку.

  Зі словами любові та вдячності звернулися вони й до найрідніших людей – своїх батьків.

  Побажаємо і ми нашим випускникам доброї дороги у професійному житті та міцного здоров’я!

Вітаємо випускників Херсонської державної морської академії із врученням дипломів бакалавра!

  30 червня 2017 року в Херсонській державній морській академії відбулося урочисте вручення дипломів бакалавра випускникам факультетів судноводіння та суднової енергетики заочної форми навчання.

  Цього дня путівку у самостійне життя отримали 102 випускники факультету судноводіння й 85 – факультету суднової енергетики.

  Наказ про вручення дипломів бакалавра Херсонської державної морської академії зачитав начальник відділу заочного та дистанційного навчання Лісовой Сергій Юрійович. Усім випускникам він побажав вдалого морського старту, швидкого кар’єрного зростання і порадив у будь-якій життєвій ситуації керуватися мудрими настановами викладачів ХДМА.

  Від імені професорсько-викладацького складу зі словами привітання та настанови звернулися до випускників заступник завідувача кафедри транспортних технологій Акімов Олександр Вікторович і старший викладач кафедри судноводіння та безпеки життєдіяльності на морі, капітан далекого плавання Маменко Павло Петрович. Вонипобажали випускникам вдало розпочати свою професійну кар’єрута продовжувати здобувати вищу освіту в найкращому морському закладі України.

  Випускник факультету судноводіння Микита Хомуха від імені дипломованих морських фахівців подякував командуванню, професорсько-викладацькому складу ХДМА за якісну теоретичну й практичну підготовку, а своїм рідним і друзям – за надійне плече.

  Бажаємо всім випускникам попутного вітру та вдалих контрактів!

Вітаємо випускників Херсонської державної морської академії!

30 червня 2017 року в Херсонській державній морській академії відбулося урочисте вручення дипломів бакалавра випускникам факультетів судноводіння та суднової енергетики денної форми навчання.

   Привітати з визначною подією випускників прийшли викладачі, батьки та друзі.

  Наказ про вручення дипломів бакалавра Херсонської державної морської академії зачитали заступник декана факультету судноводіння з навчально-методичної роботи Барильник-Кураков Іван Леонідович і заступник декана з навчально-методичної роботи факультету суднової енергетики Ляшкевич Антоніна Іванівна. Наприкінці виступу вони побажаливипускникам успішної реалізації в житті та завжди зважених вчинків.

  Після завершення церемонії вручення дипломів кращих курсантів ХДМА було нагороджено грамотами за високі досягнення у навчанні, активну участь у громадському житті академії, збереження і примноження традицій рідного навчального закладу.

  Із вітальним словом виступив декан факультету судноводіння ХДМА Чернявський Василь Васильович. Він побажав майбутнім морськимфахівцям щасливої долі, впевненості у досягненні поставленої мети і порадив усім випускникам серед тисячі життєвих доріг обрати свою – широку й успішну.

  Привітав гідну зміну і завідувач кафедри управління судном, капітан далекого плавання Товстокорий Олег Миколайович. Кожне словодосвідченого морякай неперевершеного фахівця морської справи юнаки візьмуть у свій життєвий рейс.

  Від імені професорсько-викладацького складу зі словами привітання та настанови до випускників звернувся завідувач кафедри експлуатації суднового електрообладнання та засобів автоматики Рожков Сергій Олександровичіз побажаннями випускникам кар’єрних висот іщасливої особистої долі.

  Представник по маркетингу авіакомпанії «TurkishAirlines»у м. Херсоні Микола Голик такожпривітав морських фахівців із такою важливою подією івручив найкращим випускникам 6 безкоштовних квитків для перельоту з Херсона до Туреччини.

  Зі словами щирої подяки за якісну професійну підготовку до викладачів академії звернулися випускники факультету судноводіння Владислав Терентьєв і факультету суднової енергетикиВолодимир Рожков,зазначивши, що роки навчання в Херсонській державній морській академії стали незабутніми для всіх випускників і вони завжди будуть із гордістю та вдячністю згадувати свою альма-матер.

  Цього урочистого дня дипломи бакалавра одержали 174 випускники факультету судноводіння й 130 – факультету суднової енергетики.

  Бажаємо всім майбутнім капітанам і судновим енергетикам безкрайніх професійних доріг та кар’єрного зростання!

Курсанти ХДМА взяли участь у громадському форумі «Армійський контракт»

  Із дитинства кожен хлопчик мріє бути захисником. Спочатку він прагне захищати свою маму, згодом – сестричку, бабусю. І так важливо у даний період не загасити в ньому цей юнацький запал, це щире й сміливе бажання – захищати, щоб потім у дорослому віці він зміг захистити і свій народ, і свою країну.

   21 червня 2017 року в приміщенні Палацу молоді та студентів м. Херсона у рамках громадського форуму відбувся об’єднаний захід «Армійський контракт».

  Організаторами патріотичної акції виступили Херсонський обласний військовий комісаріат спільно з обласною державною адміністрацією і військовими частинами.

  Побували на форумі й курсанти Херсонської державної морської академії та Морського коледжу ХДМА.

  Із захопленням оглянули юнаки виставку, на якій були представлені зразки бойової техніки й озброєння.

  Після презентації «ярмарку військових вакансій» перед учасниками заходу виступили представники військових частин.

  Завершився форум зворушливим концертом.

  Курсантів нашої академії дуже вразили новинки військової техніки й озброєння, та найважливіше, що вони зрозуміли: мир – це найбільша цінність на Землі!

Курсанти Херсонської державної морської академії взяли участь у святкуванні 150-річчя Канади

   Розвиток партнерських відносин з Канадою є одним із пріоритетних міжнародних напрямів розвитку Херсонщини у сфері освіти, науки та культури.

  16 червня 2017 року в Шевченківському парку м. Херсона відбувся фестиваль «З днем народження, Канадо!», присвячений 150-річчю цієї багатонаціональної країни.

  Організаторами заходу стали компанії «StudyActionInc.», «AdvikusImmigrationConsultingInc.», бізнес-асоціація «Мы – Херсонцы», ОО «Земля Таврии» та інші.

  Долучилися до свята і курсанти Херсонської державної морської академії та Морського коледжу ХДМА. Урочистою ходою у супроводі духового оркестру пройшли юнаки з прапорами Херсона й Канади від Очаківських воріт до самого місця проведення фестивалю.

  Для усіх гостей координатори заходу підготували цікаву концертну програму і святковий торт у вигляді канадського прапора.

  Кожний із учасників фестивалю відкрив для себе Канаду по-новому. А для курсантів Херсонської державної морської академії це свято стало ще й унікальною нагодою краще пізнати культуру й традиції країни, до берегів якої хтось із них обов’язково у майбутньому пришвартується!

Формування екологічної компетентності в рамках проведення Тижня природничих дисциплін

  Збереження біосфери нашої планети – проблема не лише вчених і науковців. Сьогодні ця проблема стосується кожного свідомого жителя Землі.

  З метою формування екологічної компетентності курсантів і студентів у рамках Тижня природничих дисциплін із 29 травня по 06 червня 2017 року на відділенні загальноосвітньої підготовки Морського коледжу ХДМА було організовано й проведено ряд тематичних заходів.

  Розпочався Тиждень із конкурсу творчих робіт на екологічну тематику, переможцями якого стали: студент К313-МЕО групи Костянтин Литвиненко з роботою «Слідство ведуть екологи. Проблеми хімічної екології» (керівник роботи – викладач хімії Вольська Алла Григорівна); курсанти К215 групи Іван Шерстюк, Ярослав Шарбан, Максим Бойко та Володимир Мельничук з колективною працею «Проблеми рідного краю: забруднення на вулиці Івана Богуна, 66, м. Херсона» (керівник роботи – викладач хімії та екології Корх Світлана Вікторівна); курсанти К212 групи Назар Малашков, Владислав Коваленко та Андрій Землянников з дослідженням «Річка Інгулець у небезпеці!» (керівник роботи – викладач біології Лахно Ольга Миколаївна). Журі відзначило актуальність, творчу неповторність, системність, повноту розкриття теми, грамотність викладу та культуру оформлення робіт учасників.

  Конкурс проводився у форматі стінних газет під загальною назвою «Фотозвинувачення: планета Земля в долонях людини».

  У рамках Тижня природничих дисциплін було проведено виховну годину «Екологія рідного краю». Організувала тематичну годину спілкування класний керівник К311 групи, викладач географії Жмак Л. В. для ознайомлення курсантів зі станом навколишнього середовища рідного краю.

  Активну участь у проведенні заходу взяли курсанти К311 групи Ігор Малоїд, Роман Гаврилаш і Артур Бабич. Вони підготували стіннівки з фотографіями найбільш забруднених місць Херсонщини та презентацію про глобальні проблеми людства.

  Юнаки взяли активну участь у дискусії щодо збереження довкілля і вирішення важливих екологічних проблем міста Херсона й області.

  Тиждень природничих дисциплін став цікавим та корисним не лише для курсантів і студентів, а й для педагогів. Викладач хімії та екології Корх С. В. провела майстер-клас для колег «Кейс-метод (Case Study) як засіб формування екологічної компетентності курсантів і студентів».

  З нагоди Дня супутникового моніторингу та навігації курсанти підготували стіннівку.

  Усі заходи, які організували й провели викладачі географії, біології, екології та хімії Морського коледжу ХДМА, спрямовані на формування і розвиток професійної екологічної компетентності майбутніх фахівців морської галузі.

  Погляньмо довкола, світ прекрасний і безмежний! Якщо ми хочемо жити в такому світі, потрібно його любити й берегти! 

У Морському коледжі ХДМА відбувся захід, присвячений Дню матері

  Мама… Матуся… Ці слова супроводжують нас протягом усього життя. На перший погляд, звичайні, прості слова. Але це тільки на перший погляд. Промовляючи їх, кожен із нас згадує найріднішу людину у світі. Людину, яка дала нам життя, навчила усіх премудростей, яка завжди вислухає, зрозуміє, підтримає, все пробачить. Бо це – мама.

   День матері святкує увесь світ. Припадає це свято на другу неділю травня. У цей день ми поспішаємо до своїх матусь, щоб подякувати за подароване життя, турботу, любов і ласку.

   З нагоди такого зворушливого свята 31 травня 2017 року в читальній залі бібліотеки Морського коледжу ХДМА було проведено літературно- мистецький захід «Вам, берегині роду!», який підготували викладачіукраїнської мови та літератури Самофалова Олена Григорівна і світової літератури Степаненко Юлія Борисівна разом із курсантами та студентами К212, К213, К215, К411-СК, К421-СК, К431-СК груп.

   З цікавістю слухали гості інформацію про історію виникнення свята і традиції його святкування в інших країнах світу.

   Згадували своїх добрих і турботливих матусь, слухаючи поетичні рядки, які з трепетом і хвилюванням прочитали курсанти Назар Малашков, Владислав Давиденко (К212 гр. ), Антон Трандафіров (К213 гр.), Альберт і Роберт Міліджаєві (К411-СК), Володимир Мельничук та Іван Шерстюк (К215 гр.).

  Естетичну насолоду отримали гості й від сучасних пісень в оригінальному виконанні курсантів К215 гр. Віктора Тертичного та Дениса Касиловича.

   Родзинкою свята стала інсценізація уривку з п’єси О. Коломійця «Фараони», яку по-акторськи майстерно зіграли курсанти К215 гр.. Максим Скороход і Максим Бойко.

   Надійними помічниками організаторів у підготовці заходу, як завжди, стали завідувач бібліотеки коледжу Прокопчук Г. І. та працівники Мосейченко І. В. і Галузинська Н. А.

   Свято завершилося, але в серці кожного із нас по-новому розквітли світлі й теплі почуття до своїх матусь. Тож давайте не будемо чекати нагоди, щоб сказати неньці про свою вдячність і любов, давайте просто частіше будемо їй про це говорити.

Візит представників крюїнгових компаній «Columbia Shipmanagement» і «Marlow Navigation» до Херсонської державної морської академії

   У Херсонській державній морській академії з 01 по 03 червня 2017 року  із робочим візитом перебували менеджер із навчання кадрів компанії «ColumbiaShipmanagement» Фаузі Фраді, менеджер із навчання кадрів компанії «MarlowNavigation»Мартін Банков, генеральний директор компанії «ColumbiaShipmanagementUkraine» Маслов Сергій Костянтинович,генеральний директор компанії «MarlowNavigationUkraine»Езрі Борис Михайлович і заступник генерального директора з крюїнгу компанії «MarlowNavigationUkraine» Колосов Ігор Володимирович.

   Нещодавно дві з найбільших у світі крюїнгових компаній «ColumbiaShipmanagement» і «MarlowNavigation» завершили об’єднання двох компаній і створення однієї – найбільшої у світі судноплавної компанії з кращими традиціями для задоволення потреб існуючих та потенційних клієнтів. Новоутворена компанія матиме на меті оптимізацію морських вантажоперевезень, а також більш ефективне адміністрування, операційну й комерційну діяльність. Така реорганізація сприятиме появі кращих кар’єрних можливостей як для моряків, берегового персоналу, так і для курсантів ХДМА.

  Крюїнгові компанії «ColumbiaShipmanagement» і «MarlowNavigation» – учасники Міжнародного морського кластеру «Палата ІТ-ОПМ» («Палата ІТ-освіти та підготовки моряків») при Херсонській державній морській академії та партнери нашого навчального закладу. Делегація, яка прибула до академії, у супроводі ректора ХДМА Ходаковського Володимира Федоровича оглянула навчально-тренажерну базу академії та Херсонський морський спеціалізований тренажерний центр при ХДМА.

  Гості відзначили системність та інтегрованість освітнього процесу в академії, що дозволяє курсантам не лише отримувати якісні теоретичні знання, а й допомагає здобувати цінний практичний досвід і навички.

  У підсумку зустрічі представники крюїнгових компаній «ColumbiaShipmanagement» і«MarlowNavigation» підтвердили свої наміри продовжувати й надалі плідну співпрацю з Херсонською державною морською академією та побажали їй нових досягнень, розвитку і процвітання.

Курсанти Херсонської державної морської академії взяли участь у флешмобі, присвяченому Міжнародному дню вишиванки

   Міжнародний день вишиванки,який ми святкуємо щороку наприкінці травня, вже давно став популярним не лише в Україні, а й далеко за її межами.

   Для українців у країнах усіх континентів – це нагода одягти національне вбрання, зібратися разом і відчути себе причетними до історичного коріння української нації.

   День вишиванки в Україні почали святкувати з 2006 року. На сьогодні – це свято міжнародного масштабу. Для українського народу вишиванка – це символ родинної пам’яті, вірності та любові у сім’ї.

  З нагоди Дня вишиванки 19 травня 2017 року, на площі Свободи у м. Херсоні, відбувся вишиванковий флешмоб, у якому взяли участь курсанти Херсонської державної морської академії.

  Організатори заходу підготували для гостей і жителів міста незабутнє дійство. Понад 230 курсантів вишикувалися у вигляді складної геометричної фігури і, піднявши різнокольорові аркуші, утворили великі малюнки вишиванки і Державного Прапора України.

  У небо піднявся квадрокоптер, щоб зняти вишиванковий флешмоб з висоти пташиного польоту.

  Дорослі та діти захоплено спостерігали за створенням «живих» малюнків.

Свято завершилося, але ми, українці, маємо завжди пам’ятати, що історична та національна пам’ять – це не лише наше   сьогодення, а й наше щасливе майбуття!

У Херсонській державній морській академії засновано Клуб досвідчених морських фахівців

Із метою реалізації компетентнісного підходу в системі ступеневої підготовки фахівців морської галузі на базі ХДМА відповідно до Наказу № 72 від 22 лютого 2016 року в Херсонській державній морській академії засновано Клуб досвідчених морських фахівців. На порядку денному засідання, яке відбулося 21 березня 2016 року, розглянуто основні завдання Клубу та його функції.

Співголовами Ради Клубу досвідчених морських фахівців стали генеральний директор компанії «Marlow Navigation Ukraine», капітан далекого плавання, Почесний професор ХДМА Езрі Б. М. та старший викладач кафедри управління судном ХДМА, капітан далекого плавання Півоваров Л. А. Секретарем Ради обрано проректора ХДМА, уповноваженого з питань боротьби з корупцією Синька В. А.

За Наказом № 72 «Про створення в Херсонській державній морській академії Клубу досвідчених морських фахівців» визначено керівників секцій Клубу:

Нестеренко В. Б., старший викладач кафедри управління судном, капітан далекого плавання – керівник секції судноводіїв ХДМА;

Іщенко І. М., професор кафедри експлуатації електрообладнання та засобів автоматики ХДМА – керівник секції електромеханіків ХДМА;

Білоусов Є. В., декан факультету суднової енергетики, доцент кафедри експлуатації суднових енергетичних установок і загальноінженерної підготовки ХДМА – керівник секції судномеханіків ХДМА;

Ярошенко О. О., викладач судноводійних дисциплін Морського коледжу ХДМА, капітан далекого плавання – керівник секції судноводіїв МК ХДМА;

Гроза Е. О., викладач судномеханічних дисциплін Морського коледжу ХДМА, старший механік суден – керівник секції судномеханіків МК ХДМА;

Карагодін Ю. М., викладач спеціальних дисциплін, електромеханік – керівник секції електромеханіків МК ХДМА.

На засіданні учасники розглянули питання ролі Клубу досвідчених морських фахівців у співпраці Херсонської державної морської академії з компанією «Marlow Navigation» та визначили основні напрямки його роботи.

За результатами розгляду питань порядку денного членами Ради визначено наступні напрямки діяльності Клубу досвідчених морських фахівців ХДМА:

– сприяння професійному становленню курсантів ХДМА;

– виховання майбутніх морських фахівців і формування в них соціальної, загальнокультурної, здоров’язберігаючої та громадянської компетентностей;

– залучення курсантської молоді до науково-дослідницької діяльності.

Конкурс навчальних проектів «Welcome to Kherson»

Випускники Херсонської державної морської академії працюють у складі міжнародних екіпажів у всьому світі. Протягом тривалих рейсів моряки часто розповідають один одному про своє рідне місто, селище або село, сприяють його популяризації, розширюють знання колег з інших країн про його історію та традиції.

Важливо, щоб майбутні моряки могли вільно спілкуватися англійською мовою, яка є міжнародною мовою спілкування у всіх морських екіпажах, знали що цікавого розповісти іноземним друзям.

Для того, щоб курсанти набули таких навичок, у академії використовується компетентнісний комунікативний підхід до навчання англійської мови. З метою практичної реалізації цього підходу, патріотичного та громадянського виховання молоді відділом виховної роботи спільно з кафедрами англійської мови було проведено конкурс навчальних проектів «Welcome to Kherson».

Основним завданням конкурсу було розповісти щось цікаве ровесникам, які проживають у інших країнах, про рідне місто. До реалізації цього завдання курсанти підійшли досить творчо. Хтось із них розповів про найкращі місця Херсона, його історію; хтось визначив топ-5 найкращих готелів і місць відпочинку; хтось висвітлив молодіжні течії, які є у місті.

Цікавим було й оформлення проектів: від розмальованих стіннівок, зроблених своїми руками, до плакатів із найсучаснішим комп’ютерним дизайном.

Переможці конкурсу отримали цікаві подарунки – vip-картки для відвідування боулінг клубу, де можна відпочити зі своїми друзями. Всі інші учасники були відзначені грамотами та подяками. Без відзнак не залишився жоден з учасників, отже святковий настрій на головне свято міста їм забезпечено.

Візит представника International Marіtime Employers’ Council до Херсонської державної морської академії

Командування Херсонської державної морської академії постійно працює над розширенням партнерських зв’язків із крюїнговими та судноплавними компаніями світу, морськими навчальними закладами й іншими установами і підприємствами морської галузі.

Із цього приводу 17 лютого 2015 року Херсонську державну морську академію відвідали менеджер з навчання і роботи з персоналом International Marіtime Employers’ Council Адам Льюїс та начальник тренінг-центру компанії «Marlow Navigation Ukraine» Сагло Сергій Григорович.

Вони ознайомилися з перспективною програмою розвитку Херсонської державної морської академії, оглянули її найсучаснішу навчально-тренажерну базу та базу Херсонського морського спеціалізованого центру при ХДМА, що дозволяє курсантам набути всіх необхідних навичок на судні. Гості нашого закладу відвідали тренажери HUET, Heavy Lift, «Навігаційний місток», «Кріплення контейнерів», «Пожежний полігон», лабораторію високовольтного обладнання та ін.

Ректор ХДМА, професор Ходаковський Володимир Федорович окреслив основні напрями діяльності академії та її структурних підрозділів на сучасному етапі. Він ознайомив гостей з основними пріоритетами впровадження компетентнісного підходу до організації навчально-виховного процесу підготовки конкурентоспроможних морських фахівців.

Під час візиту Адам Льюїс провів презентацію для професорсько-викладацького складу академії, у якій окреслив діяльність IMEC, зустрівся з курсантами академії та Морського коледжу ХДМА, а також відвідав заняття підгрупи курсантів з англійської мови, де звернув увагу на впровадження комунікативного підходу.

Під час підведення підсумків зустрічі Адам Льюїс подякував ректору академії Ходаковському В. Ф. за дружній прийом і змістовну презентацію ХДМА, висловивши задоволення від побаченого потенціалу академії та навчально-тренажерної бази закладу.

Оголошено результати відбору курсантів Херсонської державної морської академії для проходження плавальної практики в компанії «Marlow Navigation»

Як відомо, 16 лютого 2015 року розпочався відбір курсантів факультетів судноводіння та суднової енергетики Херсонської державної морської академії до компанії «Marlow Navigation». 20 лютого в урочистій атмосфері за участі представників найбільшої компанії Європи, постійного партнера нашого навчального закладу, оголошено результати.

Відкрив зібрання проректор з науково-педагогічної роботи Херсонської державної морської академії Бень А. П.

У заході взяли участь начальник Морського коледжу ХДМА Тригуб С. М., офіцер із координації компанії «Marlow Navigation Ukraine» Маслов В. О., начальник тренінг-центру «Marlow Navigation Ukraine» Сагло С. Г., декан факультету судноводіння Чернявський В. В., декан факультету суднової енергетики Білоусов Є. В., начальник відділу організації практики, дипломування та працевлаштування ХДМА Соловей О. С., завідувач кафедри англійської мови у судноводінні Кудрявцева В. Ф., заступники деканів із виховної роботи, командири рот, куратори, викладачі англійської мови та інші.

У привітальному слові офіцер із координації компанії «Marlow Navigation Ukraine» Маслов Віталій Олександрович висловив позитивні враження від цьогорічного відбору, наголосивши на відповідальному ставленні курсантів до зазначеної події та на важливому кроці у житті.

До привітань приєдналася завідувач кафедри англійської мови у судноводінні Кудрявцева Валентина Федорівна. Вона звернулася до майбутніх моряків англійською мовою, побажавши успіхів у майбутній професії.

Із результатами відбору курсантів Херсонської державної морської академії для проходження плавальної практики на суднах компанії «Marlow Navigation» ознайомив начальник тренінг-центру «Marlow Navigation Ukraine» Сагло Сергій Григорович. Він зазначив, що до компанії відібрано 54 курсанти академії (із них: 30 представників факультету судноводіння і 24 – факультету суднової енергетики) та 30 курсантів Морського коледжу ХДМА. Сергій Григорович висловив задоволення щодо співпраці з академією та вдячність всьому викладацькому складу за високоякісну підготовку морських фахівців, а також привітав марловців зі знаменним днем у їхньому житті.

Бажаємо майбутнім морякам, відібраним для проходження плавальної практики в компанії «Marlow Navigation» кар’єрного зростання і семи футів під кілем!

Організація роботи бібліотеки ХДМА щодо впровадження компетентнісного підходу в навчально-виховний процес

З метою впровадження компетентнісного підходу в організацію навчально-виховного процесу Херсонської державної морської академії, у бібліотеці закладу проведено семінар «Компетентнісний підхід в освіті», де було визначено наступні завдання:

1. Розробити план методичних бібліографічних заходів за темою: «Компетентнісний підхід в організації навчально-виховного процесу ХДМА».

2. Розробити «План заходів щодо підвищення кваліфікації працівників бібліотеки ХДМА на 2014–2015 навчальний рік».

3. Створити тематичну картотеку «Компетентнісний підхід в освіті» (для професорсько-викладацького складу ХДМА, курсантів, студентів і працівників бібліотеки).

4. Створити тематично-інформаційні папки:

– «Компетентність сучасного бібліотекаря» – 7 шт.;

– «Компетентнісний підхід в освіті» (для викладачів) – 16 шт.;

– «Компетентнісний підхід в освіті» (для курсантів та студентів) – 13 шт.

5. Створити стенди:

– «Компетентність – ключ до оновлення змісту бібліотечної роботи»;

– «Книги, книги – дум людських скарбниця»;

– «Бібліотечний вісник»;

– «Бібліотека ХДМА: інформаційний ресурс»;

– «Інформаційний поступ бібліотеки ХДМА»;

– «Бібліотека – дзеркало історії та буття».

6. Створити електронну базу даних щодо впровадження компетентнісного підходу в організацію навчально-виховного процесу і подати до навчального відділу Херсонської державної морської академії.

Працівники бібліотеки успішно впоралися з поставленими завданнями.

Тиждень психології у Професійно-морському ліцеї Херсонської державної морської академії

Психологічна обізнаність учнів – частина їх загальної культури. Знання про себе та про інших людей сприяють реалізації особистісних досягнень. У Професійно-морському ліцеї Херсонської державної морської академії з 24 по 28 листопада 2014 року проведено Тиждень психології. Його відкриттям став захід під назвою «Галерея уявлень», де кожна із груп ліцею художньо зобразила, а потім і представила свої роздуми про внутрішній світ людини. Думки учнів дуже різноманітні, і кожна з них має свою цінність. Адже вони тільки вчаться надавати форму й образно передавати свої переконання, інтереси, почуття, емоції.

Наступною сторінкою Тижня психології став тренінг «Про щастя і не тільки». Його девізом були такі слова: «Якщо я цікавий самому собі, я приношу щастя в будь-які відносини». Під час тренінгу учасники займалися пошуком внутрішніх ресурсів, розігруючи ситуації, в яких проявлялися впевненість, гнучкість, вміння відстоювати свій погляд і при цьому чути іншого.

Ще одна сторінка тижня – соціально-психологічний тренінг «Дерево життя», в ході якого учні моделювали цілісність образу «Я», поєднуючи фізичний, емоційний, інтелектуальний і духовний елементи людини. Ідея тренінгу – цілісна особистість у житті та у професійній діяльності більш успішна – сприймалася учасниками позитивно.

Творчі здібності учні ліцею показали на вечорі «Творчі візерунки», де продемонстрували свої захоплення. Важливим було обговорення якостей, притаманних творчим людям, та прийомів саморозвитку.

Усі заходи Тижня психології підготували та провели практичний психолог Любов Іванівна Баліна і соціальний педагог Анастасія Олександрівна Єрмолаєва.

Завдяки активності учнів, Тиждень пройшов у дружній, невимушеній атмосфері.

VІ Міжнародний форум – презентація «Інноватика в сучасній освіті»

З 21 по 23 жовтня 2014 року в м. Києві проходив VІ Міжнародний форум-презентація «Інноватика в сучасній освіті», організаторами якої виступили Міністерство освіти і науки України, Національна академія педагогічних наук України і компанія «Виставковий Світ».

Міжнародний Освітній Форум – масштабний комплексний захід галузі освіти України, який об’єднує:

· презентацію інноваційних досягнень національних і закордонних навчальних закладів, наукових установ;

· експозицію виробників і дистриб’юторів навчального обладнання та техніки, програм та рішень для освіти;

· науково-практичні конференції, семінари, презентації;

· тематичні конкурси для закладів освіти, наукових установ, підприємств.

У виставці взяли участь понад 560 навчальних закладів, наукових установ, методичних центрів, регіональних і муніципальних органів управління освітою, видавництв, підприємницьких структур, що забезпечують засобами навчання галузь освіти з 22 регіонів України, Польщі, США, Франції та Словаччини.

У рамках виставки пройшли науково-практичні конференції, семінари, круглі столи, майстер-класи, презентації, де відбулися обговорення нагальних проблем подальшого реформування галузі освіти, удосконалення процесу навчання і виховання, упровадження інформаційних технологій і педагогічних новацій, обмін досвідом практичної роботи та здобутками кращих навчальних закладів.

Херсонська державна морська академія була представлена делегацією у складі завідувача навчально-методичного відділу, відповідального секретаря приймальної комісії Черненко Валентини Володимирівни, фахівця навчально-методичного відділу, заступника відповідального секретаря приймальної комісії з денної форми навчання Марченко Ірини Віталіївни, курсантів 114 гр. факультету судноводіння ХДМА Олексія Савенка й Андрія Хомицького.

За підсумками роботи виставки МОН України та Національна академія педагогічних наук України відзначили Херсонську державну морську академію Дипломом лауреата конкурсу І ступеня у номінації «Інноваційні технології професійної діяльності працівників психологічної служби», Дипломом за активну діяльність з інноваційного оновлення змісту національної освіти» та ректора Херсонської державної морської академії Володимира Федоровича Ходаковського Подякою за особистий творчий внесок і плідну організаторську діяльність з інноваційного розвитку національної освіти.

Урочисте шикування з нагоди Дня знань у ХДМА та її структурних підрозділах

1 вересня 2014 р. у Херсонській державній морській академії та її структурних підрозділах відбулися святкові урочистості з нагоди Дня знань і початку нового навчального року.

У головному навчальному корпусі цей день розпочався урочистим шикуванням особового складу академії. З привітальним словом до курсантів, їх батьків і професорсько-викладацького складу звернувся ректор ХДМА, професор Ходаковський В. Ф., який побажав курсантам успіхів у здобутті знань і відкриття нових можливостей у досягненні омріяної мети. Викладачам Володимир Федорович щиро зичив творчого натхнення і мудрості у навчанні та вихованні підростаючого покоління.

Від імені професорсько-викладацького складу присутніх привітав капітан далекого плавання, старший викладач кафедри управління судном і безпеки життєдіяльності на морі Нестеренко В. Б.

До нового поповнення з материнським благословенням звернулася мати першокурсника Дьожина Т. В., яка побажала їм працелюбності та невичерпних сил у здобутті нових знань.

Напутні слова від старших товаришів урочисто проголосив курсант магістратури Євгеній Журін.

У Морському коледжі ХДМА святковий день розпочався традиційним шикуванням на плацу НК-4. Усіх курсантів, студентів і викладачів із початком нового навчального року привітали проректор з науково-педагогічної роботи Бень А. П. та начальник МК ХДМА Тригуб С. М. Проникливо прозвучали слова матері першокурсника Суботи Т. Л. Вона благословила студентів і курсантів на самостійну життєву дорогу, побажала їм успіхів і наполегливості у навчанні. Зі словами настанови до молодших товаришів звернувся курсант судноводійного відділення гр. К-121 Іван Степаненко.

Учнів Професійно-морського ліцею ХДМА в урочистій атмосфері того дня привітали перший проректор академії Кулікова Л. Б. і директор закладу Гусєв В. М. Вони побажали успішного навчального року, творчої наснаги, набуття життєвого та професійного досвіду.

Із метою виховання почуття патріотизму та формування активної життєвої позиції після святкових урочистостей проведено першу кураторську годину на тему «Україна – єдина країна».

Щиро вітаємо всіх із початком нового навчального року!

У Херсонській державній морській академії урочисто вручено нетбуки курсантам, відібраним компанією «Марлоу Навігейшн»

11 квітня 2014 року в Херсонській державній морській академії відбулися урочисті збори з нагоди вручення персональних нетбуків курсантам, відібраним для проходження плавальної практики в компанії «Марлоу Навігейшн». Підставою для такої події став договір «Про співробітництво між Міністерством освіти і науки, молоді та спорту України, компанією «Марлоу Навігейшн», Херсонською обласною державною адміністрацією та Херсонською державною морською академією в питаннях поліпшення якості морської освіти в Україні».

З нагоди визначної події на урочистості завіталигенеральний директор компанії «Марлоу Навігейшн Україна» Езрі Б. М., начальник Морського коледжу ХДМА Тригуб С. М., офіцер із координації компанії «Марлоу Навігейшн» Маслов В О., начальник відділу організації практики, дипломування та працевлаштування ХДМА Соловей О. С., декан факультету судноводіння Чернявський В. В., декан факультету суднової енергетики Білоусов Є. В., професорсько-викладацький склад ХДМА та курсанти перших курсів академії, які наступного року візьмуть участь у відборі в компанію «Марлоу Навігейшн».

Відкриваючи збори, ректор ХДМА, професор Ходаковський В. Ф. наголосив на плідній співпраці Херсонської державної морської академії з компанією «Марлоу Навігейшн», у рамках якої для курсантів запроваджено спонсорську програму, що передбачає щорічний відбір найкращих курсантів академії та Морського коледжу ХДМА для проходження практики на сучасних суднах компанії з їх подальшим працевлаштуванням. Від імені професорсько-викладацького складу Володимир Федорович привітав усіх учасників програми з визначною подією у їх житті та побажав стати справжніми фахівцями на морському флоті.

Кульмінацією заходу став момент вручення персональних нетбуків курсантам «марловських» груп генеральним директором компанії «Марлоу Навігейшн Україна» Езрі Б. М. і ректором Херсонської державної морської академії Ходаковським В. Ф.

Борис Михайлович у своїй промові побажав усім курсантам успіхів, прагнення до навчання та подякував усьому викладацькому складу академії за високоякісну підготовку морських фахівців.

Розподіл випускників Херсонської державної морської академії 2014 року

14 травня 2014 року відбувся розподіл випускників Херсонської державної морської академії та Морського коледжу ХДМА 2014 року.

У роботі комісії взяли участь генеральний директор компанії «Марлоу Навігейшн Україна» Езрі Б.М., офіцер із координації компанії «Марлоу Навігейшн Україна» Маслов В.О., декан факультету судноводіння Чернявський В.В., декан факультету суднової енергетики Білоусов Є.В., перший заступник начальника Морського коледжу Сокол І.В., заступник начальника Морського коледжу ХДМА з навчально-виробничої роботи Кулініч А.Г., начальник відділу організації практики, дипломуваннята працевлаштування ХДМА Соловей О.С., а також завідувачі випускових кафедр.

Того дня 459 випускників Херсонської державної морської академіїта 423 випускника Морського коледжу ХДМА були розподілені на роботу за фахом у судноплавних і крюїнгових компаніях України та світу.

92 випускника ХДМА спеціальностей «Судноводіння», «Експлуатація суднових енергетичних установок», «Експлуатація суднового електрообладнання і засобів автоматики» та 55 випускників Морського коледжу спеціальностей «Судноводіння на морських шляхах», «Експлуатація суднових енергетичних установок», «Експлуатація електрообладнання і автоматики суден» стали новим поповненням компаній «МарлоуНавігейшн», «L-Stream»,Українського Дунайського пароплавства та ін. компаній і підприємств.

Щиро вітаємо випускниківХДМА та Морського коледжу ХДМА і бажаємо їм кар’єрного зростання!

Конкурс навчальних проектів «Welcome to Kherson»

Випускники Херсонської державної морської академії працюють у складі міжнародних екіпажів у всьому світі. Протягом тривалих рейсів моряки часто розповідають один одному про своє рідне місто, селище або село, сприяють його популяризації, розширюють знання колег з інших країн про його історію та традиції.

Важливо, щоб майбутні моряки могли вільно спілкуватися англійською мовою, яка є міжнародною мовою спілкування у всіх морських екіпажах, знали що цікавого розповісти іноземним друзям.

Для того, щоб курсанти набули таких навичок, у академії використовується компетентнісний комунікативний підхід до навчання англійської мови. З метою практичної реалізації цього підходу, патріотичного та громадянського виховання молоді відділом виховної роботи спільно з кафедрами англійської мови було проведено конкурс навчальних проектів «Welcome to Kherson».

Основним завданням конкурсу було розповісти щось цікаве ровесникам, які проживають у інших країнах, про рідне місто. До реалізації цього завдання курсанти підійшли досить творчо. Хтось із них розповів про найкращі місця Херсона, його історію; хтось визначив топ-5 найкращих готелів і місць відпочинку; хтось висвітлив молодіжні течії, які є у місті.

Цікавим було й оформлення проектів: від розмальованих стіннівок, зроблених своїми руками, до плакатів із найсучаснішим комп’ютерним дизайном.

Переможці конкурсу отримали цікаві подарунки – vip-картки для відвідування боулінг клубу, де можна відпочити зі своїми друзями. Всі інші учасники були відзначені грамотами та подяками. Без відзнак не залишився жоден з учасників, отже святковий настрій на головне свято міста їм забезпечено.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *