11 травня 2024 року Херсонська державна морська академія в онлайн-режимі, на платформі Zoom, провела традиційний День відкритих дверей для потенційних вступників. У ході заходу майбутні першокурсники мали змогу отримати інформацію щодо особливостей навчання, історію і перспективи розвитку академії. Випускники шкіл та їх батьки «зустрілися» у прямому ефірі із керівництвом ХДМА, ВСП МФК, Професійно-морського ліцею ХДМА та отримали інформацію про структуру закладу й рівні освіти, які він пропонує, ознайомилися з правилами вступу й особливостями навчання у ХДМА.

Розпочав зустріч вітальним словом проректор із навчально-виховної роботи ХДМА Олександр ШУМЕЙ: «За цей час академія зайняла значне місце в системі підготовки моряків, ХДМА – навчальний заклад знаний у світі, наші випускники знаходять себе успішно в професії, пов’язаною з морськими спеціальностями, звичайно, що війна вплинула на обставини, на особливості нашої роботи , але тим не менше освітній процес продовжується в змішаній формі. Та особливість, що ми маємо статус релакованого вузу, і тимчасово знаходимся в Одесі не впливає на те, що наші здобувачі отримують і тренажерну підготовку, і проходять відбори на проходження плавальної практики, і відповідно, в подальшому випускники успішно працевлаштовуються в провідних компаніях світу».

Привітав колег і всіх присутніх викладач академії, доцент кафедри судноводіння Сергій ЯКУЩЕНКО, який перебуває в Антарктиді у складі 29-ї Української антарктичної експедиції. Сергій Вікторович поділився своїми спостереженнями щодо екіпажу науково-дослідного українського судна- криголаму “Ноосфера”, та зазначив, що складна робота і навички, які отримав свого часу молодий екіпаж у навчальних закладах дають певний результат: «Знання і досвід, які члени екіпажу отримали, чудово об’єднанні у нас в академії».Через свій особистий досвід професію моряка презентував випускник ХДМА, заступник декана з навчально-виховної роботи ХДМА, голова Первинної профспілкової організації ХДМА Вадим ПОЛІЩУК. У своїй мотиваційній доповіді він розказав саме чому прийшов до своєї мети, та що вплинуло на його вибір закладу: «Чіткі відповіді я отримав у Херсонській державній морській академії». «Зараз я переконаний, що обрав вірний шлях. Професія моряка – це про те, чим цікаво займатися, те, що принесе гідну оплату праці, і те, що дасть перспективу у майбутньому. Все що потрібно для цього – бути вмотивованим і мати бажання».Щодо процесу навчання, про свій досвід проходження практики, відповідні умови праці на суднах іноземних компаній і мотивацію при виборі професії розповів курсант 131 групи факультету судноводіння Херсонської державної морської академії, член ПРМТУ Кирило ФРОЛЕНКОВ.

У ході заходу із презентаціями щодо вступу до структурних підрозділів Херсонської державної морської академії виступили завідувач судноводійного відділення, відповідальний секретар приймальної комісії ВСП «Морський фаховий коледж ХДМА» Ігор СОКОЛ та заступниця директорки з навчально-виховної роботи ПМЛ ХДМА Анна ПАВЛОВА.

Відповідальний секретар Приймальної комісії ХДМА Іван РЯБУХА висвітлив правила прийому, відбору та навчання учасників проєкту. Він відповів на актуальні питання, які надійшли від вступників та надав потенційним студентам практичні поради щодо організації освітнього процесу.

Наприкінці онлайн-зустрічі представники ХДМА та її структурних підрозділів відповіли на запитання випускників та їх батьків щодо організації освітнього процесу. Дякуємо усім, хто долучився до прямої трансляції Дня відкритих дверей.