Щороку 28 квітня Міжнародна організація праці (МОП) відзначає Всесвітній день охорони праці, приділяючи особливу увагу актуальній темі, пов’язаній з безпекою та гігієною праці.
Цього року тема буде зосереджена на вивченні впливу зміни клімату на безпеку та гігієну праці.

Зміна погодних умов помітно впливає на сферу праці, особливо на безпеку та здоров’я працівників. Приклади професійних ризиків, що посилюються через зміну клімату – тепловий стрес, УФ-випромінювання, забруднення повітря,великі промислові аварії, екстремальні погодні явища, почастішання трансмісивних захворювань і підвищений вплив хімічних речовин.

Особливу актуальність ця тема набрала в Україні у зв’язку з агресивною війною, яку розв’язала російська федерація. Війна принесла в Україну додаткові небезпеки та загрози, що негативно впливають на умови прані.

МОП підготує кілька матеріалів до Всесвітнього дня охорони праці 2024 року, серед них звіт, рекламні матеріали. Також відбудеться глобальний захід за участю експертів і запрошених доповідачів від урядів, роботодавців і працівників, щоб обговорити, як захистити працівників і відповісти на цей глобальний виклик.