У Херсонській державній морській академії 23 квітня 2024 року відбувся семінар-колегіум: «Освіта заради майбутнього: забезпечення якості освіти – дієвий інструмент змін Херсонської державної морської академії в умовах правового режиму воєнного стану». Ініціатором та організатором проведення заходу стала Херсонська державна морська академія. Модерувала семінар, проректор з навчально-методичної роботи ХДМА, кандидат педагогічних наук, доцент Олена ДЯГИЛЕВА.

На початку онлайн-зустрічі учасників семінару-колегіуму привітав д.пед.н., професор, в.о. ректора Херсонської державної морської академії Василь ЧЕРНЯВСКИЙ:  «Так сталося, що останні два роки видалися надзвичайно складними для академії, але час іде, і всі процеси мають відбуватися згідно наших планів, згідно необхідності подальшого розвитку, і ті питання, яких ми сьогодні будемо торкатися на семінарі – це питання змістовної складової підготовки фахівців, це питання організаційного характеру, а саме організація дистанційного навчання і організації змішаного навчання, ці питання є надзвичайно важливими, тому що ми маємо зберегти той рівень підготовки, який  був у нас раніше і маємо працювати ураховуючи по-перше ситуацію, яка склалася, по-друге  вимоги світової морської індустрії, а морська індустрія не стоїть на місті». У своїй доповіді очільник академії подякував партнерам ХДМА, і в першу чергу компанії «Marlow Navigation», та іншим компаніям, які не зважаючи на ті труднощі, що виникають і у закладі, і у кадетів, у складні часи залишилися разом з академією, допомагають реалізувати ряд нових освітніх і наукових проєктів та допомагають кадетам ХДМА із практикою та працевлаштуванням. «Думаю, що лише в такому симбіозі нашої академії, яка дає педагогічну підготовку разом з нашими партнерами, які допомагають у практичному аспекті, разом із практичною підготовкою на борту судна ми зможемо вистояти в ці часи» – зауважив Василь Васильович.

Із вітальним словом також звернувся перший заступник голови Херсонської обласної ради – керівник виконавчого апарату Юрій СОБОЛЕВСЬКИЙ: «Академія не тільки працює, вона має розвиток і дуже цікаві програми. Херсонська державна морська академія – це сучасний заклад, і по певним критеріям, насправді наша морська академія є зразковим закладом не тільки Херсонщини а й України». Також Юрій Валентинович розповів про майбутні спільні проєкти щодо надання можливості нашим захисникам та ветеранам отримувати на пільгових умовах освіту в ХДМА.

Запрошена на семінар-колегіум керівниця Управління освіти і наук Херсонської обласної державної адміністрації Тетяна ЮШКО у вітальній промові зазначила: «Ви понад два роки працюєте в складних умовах, як і усі наші заклади, але ви змогли згуртуватися, і зберегти те, що маєте на сьогодні. Ті проєкти, які вже реалізуються, ті плани, які ми будуємо – маємо  втілити і покращити».

Також серед запрошених гостей були присутні: заступник директора з навчання «Marlow Navigation Ukraine» Сергій САГЛО, доцент, к.т.н., директор Херсонського навчально-наукового інституту Національного університету кораблебудування імені адмірала Макарова Оксана ДРОЗД, капітан Миколаївського морського порту (адміністрації Миколаївського морського порту) Іван ОРЕЛ, к.т.н., доцент, в.о. завідувача кафедри експлуатації суднових енергетичних установок та теплоенергетики, заступник директора машинобудівного навчально-наукового інституту Національного університету кораблебудування імені адмірала Макарова Богдан ЛИЧКО, перший заступник начальника Морського фахового коледжу ХДМА з усіх напрямів Руслан ЛЕВКІВСЬКИЙ, голова Ради суднових інженерів-енергетиків, старший викладач кафедри експлуатації суднових енергетичних установок Херсонської державної морської академії, судновий механік І розряду Анатолій ДЗИГАР, керівник Херсонського морського спеціалізованого тренувального центру, капітан далекого плавання Сергій ДУДЧЕНКО.

Спікерами колегіальної зустрічі виступили: к.т.н., професор кафедри судноводіння, проректор з науково-педагогічної роботи ХДМА Андрій БЕНЬ, к.т.н., доцент, декан факультету суднової енергетики ХДМА Олександр АКІМОВ, д.пед.н., професор, декан факультету судноводіння ХДМА Ярослав НАГРИБЕЛЬНИЙ, д.пед.н., професор, професор кафедри соціально-гуманітарних дисциплін та інноваційної педагогіки ХДМА Інна НАГРИБЕЛЬНА, к.т.н., професор, начальник відділу Національного університету кораблебудування ім. адмірала Макарова Андрій ЛАБАРАТКАВА, доцент, к.т.н., завідувач кафедри інноваційних технологій та технічних засобів судноводіння Павло НОСОВ, начальник відділу практики, дипломування та працевлаштування ХДМА Олександр СОЛОВЕЙ, к.пед.н., доцент кафедри природничо-наукової підготовки ХДМА, т.в.о. начальника відділу забезпечення якості освіти ХДМА Тетяна СПИЧАК,  начальник відділу по роботі з іноземними громадянами та особами Анна ТОНКІХ, д.філос.н., професор, заступник завідувача кафедри соціально-гуманітарних дисциплін та інноваційної педагогіки з наукової роботи, директорка Наукового парку ХДМА «Інновації морської індустрії» Альона ЛЕЩЕНКО, к.т.н., завідувач кафедри управління судном ХДМА, капітан далекого плавання, голова Ради капітанів ХДМА Олег ТОВСТОКОРИЙ.

Із курсантського складу про можливості використання програми Еразмус для підвищення якості морської освіти та роль студентського самоврядування в модернізації освітнього процесу ХДМА доповідали курсант 121 групи академії Олександр ЮДЧЕНКО, курсант 321 групи  Олександр ГІНКУЛ та курсант 321 групи ХДМА Артем ВАКАРУК.

Головними напрямами та найважливішими інсайтами, які обговорили учасники заходу є – оновлення змісту освітньо-професійних програм магістерського рівня освіти, із урахуванням потреб ринку праці, вимог роботодавців та економічних реалій воєнного та післявоєнного часу, урізноманітнення досвіду навчання в дистанційному форматі, перехід від аналізу формальних показників наповнення сторінок електронних навчальних курсів на платформі Moodle до комплексного оцінювання їх якості, інтеграція результатів наукових досліджень науково-педагогічних працівників у освітні програми, розвиток матеріально-технічної бази для забезпечення освітньої діяльності, зокрема, за рахунок фінансування в рамках спонсорських, партнерських і міжнародних проєктів, тощо.