13 квітня 2024 року Херсонська державна морська академія в онлайн-режимі, на платформі Zoom, провела День відкритих дверей із метою надання потенційним абітурієнтам інформації про особливості навчання, правила вступу, історію і перспективи розвитку академії. Випускники шкіл та їх батьки «зустрілися» у прямому ефірі із керівництвом ХДМА, ВСП МФК ХДМА, Професійно-морського ліцею ХДМА, та отримали інформацію про структуру закладу й рівні освіти, які він пропонує, ознайомилися з правилами вступу й особливостями навчання у ХДМА. Також про величезні можливості та переваги навчання в Херсонській державній морській академії та її структурних підрозділах розповіли випускники ХДМА й діючі курсанти академії.

Розпочав зустріч вітальним словом проректор із навчально-виховної роботи ХДМА Олександр ШУМЕЙ: «Наша діяльність ґрунтується на значних традиціях. Ми найстаріший морський навчальний заклад в Чорноморському регіоні, і в цьому році ми будемо святкувати ювілей – 190 років безперервної підготовки моряків у Херсоні”. Також Олександр Іванович розповів про сьогодення і перспективи академії: «Херсонські моряки відомі і затребувані. Досвід останніх двох років показує, що запит на наших курсантів не зменшується. Наші партнери нам підставляють плече. Наразі проходить тренажерна підготовка для курсантів I курсу академії. Восени проводили підготовку II курсу академії і курсантів III курсу МФК ХДМА. Ми успішно поєднуємо офлайн і онлайн навчання, щоб курсанти, на стадії відбору на практику, демонстрували належний рівень знань та практичних навичок». Також проректор нагадав про нову форму діяльності академії – подвійні дипломи за допомогою фінансової участі партнерів: «Вже більше 200 курсантів отримали український та європейський дипломи. Тому перспективи здобувати морську освіту є, і вони значні».

Випускник ХДМА, директор ХМСТЦ, викладач спеціальних дисциплін в ХДМА, капітан далекого плавання Сергій ДУДЧЕНКО, який пройшов усі щаблі морської освіти у Херсоні від коледжу до академії, в своїй мотиваційній доповіді розповів про етапи його формування як справжнього спеціаліста морської справи, про свій особливий, цікавий досвід, про стрімке кар’єрне зростання, про реалізацію своїх досвіду і навичок на «березі» та подальші прагнення: «Академія рухається вперед. Дуже важливо, що знання курсантам передають фахівці і професіонали – діючі капітани, механіки і електромеханіки. Морська індустрія дуже широко розвинута, це і порти і логістичні структури і перевезення вантажу, наші курсанти стають професіоналами і гарними фахівцями. Їх хочуть бачити міжнародні компанії. Це нелегка праця, але для фахівців у своїй справі – це справжня робота і про справжнє, випускники ХДМА мають можливість працювати офіційно, легально і за гідні зарплати». Підсумовуючи сказане Сергій Валерійович запросив усіх, хто не визначився з професією вступати до Херсонської державної морської академії: «Академія надасть ту базу, яка допоможе в реалізації своїх бажань і дозволить розкрити для себе широкі горизонти. Я ніколи не пожалкував, що обрав цей шлях».

Про процес навчання про свій досвід проходження практики, відповідні умови праці і відповідне ставлення до курсантів на суднах іноземних компаній також розповів курсант 131 групи факультету судноводіння Херсонської державної морської академії, член ПРМТУ Кирило ФРОЛЕНКОВ: « На суднах іноземних компаній – партнерів ХДМА, до нас відносяться, як до майбутніх офіцерів. Швидкий кар’єрний зріст мотивує і надихає. Я ні разу не пожалкував, що вступив в Академію. Це дуже цікава професія, вона захоплює масштабом процесу, який виконуєш, дає можливість побачити світ і розширити кругозір. Ми стаємо більш досвідченими і сильними людьми».

Свою мотиваційну думку висловив і секретар студентської ради, старшина 121 групи факультету судноводіння Олександр ЮДЧЕНКО: «Я, курсант ХДМА, вступав до академії, коли були важкі події 2022 року і можу сказати, що це був один із найкращих виборів у моєму житті, оскільки академія крім того, що вистояла, вона зберегла свою націленість на те, щоб студенти здобували якісну практику. Академія зацікавлена в тому, щоб курсанти пройшли бездоганну практику, аби в подальшому стали високоосвіченими офіцерами і згодом представляли компанії на високому міжнародному рівні. Академія намагається зробити дистанційне навчання якісним, орієнтованим на курсанта. Було впроваджено багато відмінних дистанційних платформ, щоб здобути належне покрокове навчання». Тож, Олександр запросив не вагатися, вступати до ХДМА і скористатися можливостями, які надаються курсантам ХДМА.

У ході заходу із презентаціями щодо вступу до Херсонської державної морської академії виступили завідувач судноводійного відділення, відповідальний секретар приймальної комісії ВСП «Морський фаховий коледж ХДМА» Ігор СОКОЛ та заступниця директорки з навчально-виховної роботи ПМЛ ХДМА Анна ПАВЛОВА.

Відповідальний секретар Приймальної комісії ХДМА Іван РЯБУХА висвітлив правила прийому, відбору та навчання учасників проєкту. Він відповів на актуальні питання, які надійшли від вступників та надав потенційним студентам практичні поради щодо організації освітнього процесу.

Наприкінці онлайн-зустрічі представники ХДМА та її структурних підрозділів відповіли на запитання випускників та їх батьків щодо організації освітнього процесу. Дякуємо усім, хто долучився до прямої трансляції Дня відкритих дверей.