Щорічно 28 квітня в Україні відзначають День охорони праці, який збігається зі Всесвітнім днем охорони праці. День охорони праці в Україні запроваджено з метою привернення уваги суспільства, органів державної влади, суб’єктів господарювання до питань охорони праці, запобігання нещасним випадкам на виробництві та професійним захворюванням в Україні. Міжнародною організацією праці запропоновано проведення Всесвітнього дня охорони праці у 2023 році під девізом «Безпечне та здорове робоче середовище — основний принцип та право на роботі».

Право на працю у безпечних та здорових умовах праці закріплено Конституцією України. Однак, з початком повномасштабної збройної агресії російської федерації проти України, яка почалась 24 лютого 2022 року, тисячі працівників втратили можливість працювати у безпечних та здорових умовах. Праця в умовах воєнного стану пов’язана з великою кількістю нових, в тому числі смертельно небезпечних чинників, що призводять до погіршення умов праці. Україна несе великі втрати в цій війні і ці втрати збільшуються внаслідок загибелі працівників на робочих місцях.

Наразі Держпраці використовує всі можливі засоби для поширення інформації з питань організації безпечних умов праці. Відповіді на найбільш поширені запитання розміщуються на офіційному вебсайті служби, на інформаційному порталі pratsia.in.ua, також на інформаційному порталі є рекомендації як працювати безпечно в умовах війни.

Спільною роботою адміністрації та профкому академії, відділу охорони праці, керівників та відповідальних осіб з питань охорони праці структурних підрозділів необхідно досягти головної мети у поточному році – відсутності виробничого травматизму в структурних підрозділах академії та зменшення травматизму у невиробничій сфері.