Херсонська державна морська академія звертається до міжнародної морської, наукової, освітньої спільнот, трудового колективу, курсантів, студентів та учнів, Міністерства освіти і науки України, правоохоронних органів України з приводу злочинних дій окупаційної влади у м. Херсоні.

Згідно Наказу Міністерства освіти і науки України Академія була тимчасово переміщена до м. Одеси. На сьогодні в Академії, Морському фаховому коледжі та Професійно-морському ліцеї продовжується дистанційне навчання, курсанти, студенти та учні отримують документи про освіту державного зразку.

В окупованому Херсоні, у зв’язку з відсутністю зелених коридорів залишилась значна частина працівників та державна унікальна лабораторно-тренажерна база.

17 червня 2022 року окупаційною владою було представлено «нового ректора» Круглого Дмитра, який є працівником Академії. Заявлено окупантами про звільнення всіх працівників та запропоновано працювати під новою владою.

Командування Академії наголошує, що всі курсанти, студенти, учні, працівники Академії та її структурних підрозділів продовжують навчатись, працювати в українському державному закладі та отримувати всі соціальні гарантії. Працівники, які виявили бажання працювати під окупаційною владою, будуть звільнені.

Всі документи про освіту, які будуть видані від імені «нового закладу» під всесвітньо визнаним брендом Херсонська державна морська академія, не матимуть жодного відношення до українського державного закладу із більше ніж столітньою історією.

У ці тяжкі часи колектив Академії, Морського фахового коледжу та Професійно-морського ліцею залишається вірним Україні та здійснить усіх необхідних заходів з захисту прав здобувачів освіти.