У четвер, 14 жовтня 2021 року, Міжнародна рада морських роботодавців (@IMEC.Training, Великобританія) та Херсонська державна морська академія (ХДМА, Україна), підписали Меморандум про домовленість щодо започаткування кадетської програми. Нове співробітництво надасть курсантам академії доступ до місць стажування на борту близько п’ятнадцяти тисяч торгових суден, якими оперують члени IMEC.

IMEC привносить у співробітництво великий досвід масштабних кадетських програм, оскільки впродовж останніх дванадцяти років керувала кадетською програмою на Філіппінах, маючи зараз понад 1500 випускників і 1000 курсантів, які наразі здобувають освіту. ХДМА – провідна академія в Україні – бере початок своєї історії з 1834 року і обрана як пріоритетний заклад для відбору кадетів кількома членами IMEC.

Виступаючи після віртуального підписання, керівник відділу навчання та роботи з персоналом IMEC, пан Адам Льюїс сказав:

«Хоча підписання цього Меморандуму означає початок нових відносин з Херсонською державною морською академією, ми аж ніяк не є новими партнерами. IMEC разом зі своїм соціальним партнером – Міжнародною федерацією працівників транспорту (ITF) –  інвестувала понад 3 мільйони доларів у навчальні проєкти в Україні у 2016 році. Значна частина цих коштів була спрямована в академію для фінансування нового тренажера динамічного позиціонування,  капітального ремонту водної станції  та пожежного полігону. Однак нещодавно члени організації висловили бажання розпочати постійну програму підготовки фахівців в Україні, визнаючи зростаючий вплив українських моряків на  міжнародне судноплавство. Ми надзвичайно схвильовані, розпочинаючи цю програму, і відчуваємо, що вона не лише принесе величезну користь курсантам академії, а й дозволить більшій кількості членів IMEC включити Україну до складу своїх стратегій комплектування екіпажів».

Ректор ХДМА, професор, доктор педагогічних наук Василь Чернявський, додав:

«Херсонська школа підготовки моряків визнана у світі й нараховує майже два століття власної історії. Десять років із них навчальний заклад існує у якості академії. Високий авторитет морського навчального закладу в Україні став можливим завдяки підтримці надійних міжнародних партнерів та їх безпосередній участі у процесі освіти та підготовки майбутніх моряків. Найбільш успішною для академії в останні п’ять років стала взаємодія з Міжнародною радою морських роботодавців. Завдяки спільній реалізації кількох інвестиційних проектів у 2016-2019 роках ХДМА наразі має найсучаснішу матеріально-технічну і тренажерну базу. Сподіваюсь, що новий етап наших стосунків дасть поштовх до кращої адаптації української морської освіти до вимог роботодавців та ще глибшої інтеграції українських моряків до світової морської індустрії. Академія матиме за честь готувати кадетів під егідою IMEC для провідних світових судноплавних компанії».

Співбесіду з першими учасниками кадетської програми IMEC буде проведено в лютому наступного року; вони почнуть свою морську кар’єру на борту суден членів  об’єднання у червні 2022 року.

Про IMEC

Міжнародна рада морських роботодавців (IMEC) – єдина міжнародна організація роботодавців, яка займається трудовими відносинами в морській галузі. Засновані понад п’ятдесят років тому,  ми працюємо з офісами в Гемпширі (Великобританія) та Манілі (Філіппіни) і представляємо понад 250 судноплавних компаній, розташованих по всьому світу.

Наші члени – це окремі судноплавні компанії, як судновласники, так і оператори, великі та малі, які експлуатують усі типи суден, включаючи суховантажі, контейнеровози, круїзні лайнери, рефрижераторні судна та танкери. Всього в експлуатації знаходяться понад 15 000 суден, зареєстрованих у більш ніж 60 різних країнах. На них працює понад 300 000 моряків 68 національностей.