У Херсонській державній морській академії 22 вересня 2021 року відбулося об’єктове тренування на тему «Дії органів управління цивільного захисту академії в умовах проведення рятувальної операції при надзвичайній ситуації з наявністю постраждалих та організація взаємодії з місцевими та регіональними службами екстреного реагування».

Співробітники й курсанти  відпрацювали порядок дій у разі виникнення пожежі у приміщенні закладу. Після оповіщення про надзвичайну ситуацію в готовність привели ланки цивільного захисту ХДМА: аварійно-технічну, санітарну, протипожежну, ланку зв’язку та оповіщення та ланку охорони громадського порядку.

До приїзду бригад зведеного загону державної пожежно-рятувальної частини (ДПРЧ) і бригад екстреної (швидкої) медичної допомоги Е(Ш)МД відбулася евакуація персоналу і здобувачів освіти із приміщення.  Будівлю покидали  поетапно, без паніки та штовханини.

Здобувачі освіти й викладачі зібралися на майданчику біля будівлі. Із прибуттям особового складу і техніки зведеного загону  ДПРЧ Головного управління ДСНС України в Херсонській області почалася реалізація мети об’єктового тренування (евакуація постраждалих з другого поверху навчального корпусу).  

Підрозділи екстреного реагування провели умовну  локалізацію пожежі, медичну розвідку й медичне сортування постраждалих на «зелену», «жовту» і «червону» групи.  Особовий склад санітарної ланки надав психологічну підтримку з елементами домедичної допомоги постраждалим із «зеленої групи» та встановив нагляд за травмованими із «жовтої групи».   Бригади Е(Ш)МД надали невідкладну допомогу постраждалим «червоної» групи. Курсанти і співробітники академії пройшли навчання щодо надання першої медичної допомоги у разі травматичного відриву руки, відкритого перелому стегна, закритого перелому кісток тазу, проникаючого поранення грудної клітки, отруєння продуктами горіння тощо.

Члени бригад екстреної (швидкої) медичної допомоги провели майстер-класи із зупинки критичної кровотечі, екстреної евакуації постраждалого з автомобіля та з-під обстрілу.

На заході були присутні представники сектору з питань цивільного захисту, мобілізаційної та оборонної роботи Суворовської районної у місті Херсоні ради.

Безпека понад усе, а хто попереджений, той озброєний. Саме під час практичних тренувань виробляється алгоритм дій і формуються  навички,  здатні запобігти трагічним наслідкам.