Шановні колеги, курсанти, студенти, учні! Дорогі земляки!

Сьогодні традиція морської освіти у Херсоні відзначає нову віху своєї майже 200-літньої  історії — 10-річчя існування у статусі академії.  У день ювілею ми згадуємо все, що робили протягом цих десяти років і знаходимо чимало приводів пишатися. 

Ми підготували сотні висококваліфікованих морських фахівців,  реалізували велику кількість освітніх, наукових і культурних  проєктів. Завдяки налагодженій співпраці з провідними судноплавними компаніями світу в академії  створена найкраща навчально-тренажерна база у Чорноморському басейні. Наші випускники працюють в усіх відомих судноплавних і крюїнгових компаніях світу.

Спільними зусиллями колективу заклад  перетворився на потужний науковий і культурно-просвітницький центр.  У 2019 році створено Науковий парк ХДМА «Інновації морської індустрії» — організацію, що керує потоком знань і технологій між академією, науково-дослідними установами, компаніями-партнерами та морською індустрією. У  закладі  функціонує  Центр професійного розвитку викладача та  KSMA English Testing Centre.

Протягом останніх років підписано  договори про співпрацю з майже тридцятьма освітніми і науковими установами  п’ятнадцятьох країн світу, зокрема з Батумською державною морською академією, Литовською морською академією, Інститутом полімерів Словацької академії наук, Чунцинським науково-дослідним інститутом технологій адитивного виробництва, Євразійським Пекінським міжнародним центром економічного і культурного розвитку тощо.

Минулого року академія приєдналася до мережі підписантів Талуарської декларації та  увійшла в Асоціацію лідерів університетів за стале майбутнє. Ми уклали договір з Міжнародною асоціацією морських університетів і активно впроваджуємо засади сталого розвитку в морську освіту.

Перегортаючи сторінки славної історії ХДМА та вглядаючись у його сьогодення, я переконуюсь, що  слава і здобутки закладу пов`язані з вами — працівниками й вихованцями. Старанні курсанти, видатні науковці, талановиті викладачі, лаборанти, інженери, різноробочі, які щодня забезпечують життєдіяльність складного організму ХДМА, —  ви  сьогоднішні ювіляри. Від щирого серця дякую за ваш труд і довіру! Любі друзі, ми  багато працювали, тож   крокуватимемо разом далі, враховуючи  досвід і не втрачаючи віри у свої сили. 

Нехай життя буде щедрим до кожного, чия доля пов’язана з академією!  Нинішні й колишні працівники, курсанти й випускники, усі небайдужі до нас люди, бажаю вам міцного здоров’я, спокійного моря,  щастя, миру і злагоди!

З повагою

ректор ХДМА                                                 Василь ЧЕРНЯВСЬКИЙ