23.04.2021 набув чинності Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення окремих питань виконання військового обов’язку та ведення військового обліку» від 30.03.2021             № 1357-ІХ (далі — Закон № 1357). На заміну військовим комісаріатам прийшли територіальні центри комплектування та соціальної підтримки (ТЦК).

Змінився принцип кваліфікації порушень, що вчинив військовозобовʼязаний. Замість п’яти статей у КпАП залишилася одна — стаття 210-1 «Порушення законодавства про оборону, мобілізаційну підготовку та мобілізацію».

Згідно нової норми закону штрафи за порушення правил військового обліку та втрату військово-облікових документів призовниками, військовозобов’язаними та резервістами зросли у 6—16 разів. Крім того, посилено кримінальну відповідальність за ухилення від військового обліку, призову, навчальних (спеціальних) зборів.

До того ж, органи національної поліції за зверненням керівників ТЦК доставляють до територіальних центрів комплектування громадян та посадових осіб, які вчинили адміністративні правопорушення, що передбачають статті 210 та 210-1 КпАП, для складання протоколу та винесення постанови. До таких заходів вдаються , коли працівники ТЦК були позбавлені можливості скласти протоколи на місці роботи або проживання порушників. Для накладання штрафу представникам ТЦК необов’язково навіть приходити на підприємство із перевіркою. На заміну адміністративній відповідальності може прийти  кримінальна, зокрема за  перешкоджання законній діяльності ЗСУ (ст. 114-1 ККУ). Такий злочин в особливий період карається позбавленням волі на строк від п’яти до восьми років.