13 травня 2021 року ХДМА відвідала делегація Сейму Литовської Республіки на чолі зі Спікером Сейму пані Вікторією Чмілітє-Нільсен, яка перебувала з офіційним візитом на Херсонщині. Зокрема, делегація відвідала контрольні пукти «Чонгар» та «Каланчак», де ознайомилася із порядком здійснення митного й прикордонного контролю на межі з тимчасово окупованою територією АР Крим. Литовська Республіка завжди стоїть на боці відстоювання національних інтересів України на міжнародних майданчиках.

Під час зустрічі пані Спікера, заступника Спікера Сейму Литовської Республіки, заступника голови депутатської групи дружби Литви з Україною Йонаса Ярутіса, депутатів Сейму Литовської Республіки: голови Комітету національної безпеки і оборони, голови депутатської групи дружби Литви з Україною Лаурінаса Кащюнаса та заступника голови комітету у закордонних справах, екс-Міністра закордонних справ Литви Аудроніса Ажубаліса ректор ХДМА Василь Чернявський розповів про стан реалізації наукового співробітництва із вищими навчальними закладами Литви, яка вже має свою маленьку, але потужну історію.

Херсонська державна морська академія має тісні зв’язки із литовськими закладами освіти: співпраця розпочалася з 2017 року, з підписанням договору із Литовською морською академією, в якій пройшли стажування 16 викладачів ХДМА. Водночас проводяться постійні сумісні заходи: конференції, підготовка наукових розвідок, Марафон «Диджиталізація морської освіти», в рамках All Digital Week. Співпраця між морськими навчальними закладами розвивається та має значні результати.

У 2019 році ХДМА відвідав ректор Клайпедського університету Артурас Разбадаускас. Було підписано договір про співпрацю і з того часу було розроблено два спільних проекти щодо розвитку інструментів діджиталізації освіти.

У 2020 році, під час  VII Балтійсько-Чорноморського форуму, який проходив на базі академії, був підписаний договір про співпрацю між ХДМА та Вільнюським університетом імені Миколи Ромеріса. Завдяки підписанню договору, викладачі ХДМА та Вільнюського університету розробили науковий проект стосовно гейміфікації навчального процесу. 5 травня 2021 року професор Вільнюського університету Елеонора Мігле Черніковайте прочитала лекцію для викладачів ХДМА щодо впровадження інструментів гейміфікації та доповненої реальності в освітній процес вищої школи.

Зокрема, було зазначено важливу роль, яку спільно виконують Херсонська та Литовська морські академії для укріплення та розвитку Балто-Чорноморо-Каспійського партнерства. Так, Спікер Сейму Литовської Республіки Вікторія Чмілітє-Нільсен та члени делегації високо оцінили важливість спільних заходів, які проводить Херсонська державна морська академія зі своїми литовськими колегами із Литовської морської академії. Було підкреслено важливість розвитку партнерського досвіду, подібного проведеному минулого тижня семінару колегами із морських академій Херсона та Клайпеди спільно з керівництвом сучасного казахського морського порту Курик.

Вважаємо, що візит Спікера та делегації Сейму Литовської республіки є добрим знаком для розвитку дружніх стосунків та наукової співпраці академії з литовськими колегами і партнерами.